• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepota Azijatkinja: Da li zaista "ne stare" i u čemu je njihova tajna, odgovara dr Tamara Redža Martins

Vreme čitanja: oko 2 min.

Još kao jako mlade razvijaju svest o važnosti nege kože

  • 0
azijske žene Foto: Shutterstock

Azijatkinje su poznate po mladalačkom izgledu. Bilo da su u svojim 30-im, 40-im, 50-im, izgleda da su ostale "zaglavljene" u srednjim 20-im, kao da im koža odoleva starenju.

Taj fenomen je zastupljen i na društvenim mrežama, ako za primer uzmemo video-snimke koji upoređuju dve žene, jednu sa azijatskim karakterističnim izgledom i drugi sa evropskim karakteristikama. One su naizgled u različitim životnim dobima, ali pri kraju videa se uvek ispostavi da zapravo imaju isto godina, s tim da Azijatkinja izgleda bar upola mlađe.

Postoji dosta razloga zašto je to tako, posebno u poređenju sa ženama drugih nacionalnosti, a sve nam to otkriva dr Tamara Redža Martins, specijalistkinja plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Dobra nega, korejski proizvodi, tradicionalni istočnjački tretmani, izbegavanje izlaganja suncu ili nešto sasvim deseto?

- Razumevanje kako različiti faktori utiču na starenje kože ključno je u oblasti estetske medicine. Evo kako bismo mogli razumeti i interpretirati razlike u starenju između različitih etničkih grupa, posebno između Azijatkinja i drugih populacija, iz perspektive plastične hirurgije - počinje dr Tamara Redža Martins razgovor za Ona.rs na ovu temu.

Genetika daje odgovore

- Genetske predispozicije igraju ključnu ulogu u strukturi i teksturi kože. Azijatkinje imaju kožu sa višim nivoom kolagena i elastina, što pruža bolju podršku dermisu, što rezultira sporijim razvojem bora i opuštanjem kože - jasna je doktorka.

I klimatski uslovi igraju važnu ulogu

- Klima u kojoj osobe žive može imati značajan uticaj na starenje kože. Vlažna klima može pomoći u očuvanju hidratacije kože, što je ključno za održavanje njenog elastičnog i mladalačkog izgleda - govori doktorka Redža-Martins.

Sve se uvek svodi na ishranu

- Balansirana ishrana bogata antioksidantima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima može doprineti zdravijoj koži. Tradicionalna azijatska ishrana, koja često uključuje sveže voće, povrće, ribu i čaj, može pomoći u očuvanju kože i odložiti znake starenja - objašnjava doktorka.

Izloženost suncu

- Prevencija oštećenja od sunca ključna je u očuvanju integriteta kože. Azijatkinje su poznate po tome da koriste proizvode sa visokim SPF faktorom i izbegavaju direktnu sunčevu svetlost, što može znatno smanjiti rizik od foto-starenja.

Nega kože

Korejska nega kože postala je globalno priznata zbog sveobuhvatnog i promišljenog pristupa nezi kože, a toga se dotakla i dr Tamara Redža Martins.

- Proizvodi za negu kože često sadrže visokokvalitetne sastojke koji ciljaju različite probleme kože. Korejski režimi nege kože takođe naglašavaju važnost hidratacije, eksfolijacije, i zaštite kože od sunca.

Edukacija i svest

Azijatske kulture često imaju duboko ukorenjenu svest o važnosti nege kože od mladalačkog doba, što može doprineti boljoj zaštiti kože i sporijem starenju, objašnjava nam doktorka.

- Iz ovih praksi možemo naučiti važnost sveobuhvatne nege kože, pravilne ishrane, zaštite od sunca i redovnog praćenja promena na koži sa dermatologom. Ovo multidisciplinarno razumevanje može nam pomoći da pružimo bolje informacije i tretmane našim pacijentima, kako bismo im pomogli da postignu i očuvaju zdravu i mladalačku kožu - zaključuje dr Redža-Martins.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Besplatno podmlađivanje lica za samo 10 sekundi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota