• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Marijana tvrdi da joj je neujednačen oblik usana uzrokovan spavanjem na boku: Kako tokom sna utičemo na bore

Vreme čitanja: oko 3 min.

Međutim, okuloplastični hirurg dr Mariam Zamani smatra da poze u kojima spavate mogu imati ulogu u asimetriji lica

  • 0
spavanje Foto: Shutterstock

Svi znamo da, ako želite da izbegnete bore, trebalo bi da se klonete sunca, posvetite se rutini nege kože, izbegavate pušenje i jedete zdravo. Ali da li ste znali da nešto naizgled bezopasno što radite svaki dan, tačnije, svake noći, može da vam stvori bore, pa čak i menja crte lica?

Način na koji spavate i uticaj koji to ima na vaše lice postali su vruća tema razgovora na društvenim mrežama. U "TikTok" video-snimku koji je od tada postao viralan, američka influenserka za lepotu Marijana tvrdi da je njen neujednačen oblik usana uzrokovan spavanjem na boku.

Objava je pregledana skoro 15 miliona puta i prikupila je skoro 7.000 komentara pratilaca koji su izgleda saglasni sa  njenom teorijom. Ali iako takva ideja zvuči čudno, da li je moguće da vaš položaj spavanja zaista može da promeni simetriju vašeg lica?

Naravno, niko se ne rađa sa savršeno simetričnim licem, ali, srećom, ona kaže da je rizik da iskrivimo usne mali, jer je "malo verovatno da će imati značajan uticaj na simetriju očiju i usana".

Spavati na boku, stomaku ili na leđima?

Međutim, okuloplastični hirurg dr Mariam Zamani smatra da poze u kojima spavate mogu imati ulogu u asimetriji lica.

- Spavanje na boku može izazvati ponavljajući pritisak na određeno područje, stvarajući nabore i pogoršavajući pojavu linija i bora na omiljenoj strani za spavanje. Ovo pogoršava asimetriju očiju, usana i lica - govori ona.

To može značiti da je jedno oko malo manje od drugog ili da je jedna strana usana niža od druge.

- Kako starimo, asimetrije postaju sve očiglednije i, štaviše, elastičnost kože se smanjuje, što znači da može biti potrebno više vremena da se statične linije rehidriraju i povrate nakon noći spavanja.

To je isto kao i bore smejalice, svi ih imaju, ali što ste stariji, veća je verovatnoća da će ostati na mestu nakon što se osmehnete i na kraju postanu trajne. I dok je spavanje na boku najčešći položaj, neke od nas koji spavamo na stomaku očigledno čeka još "gore" iznenađenje.

- Spavanje na stomaku se generalno smatra najnezdravijim položajem za spavanje za vašu kožu. Vaše lice je pritisnuto uz jastuk, što može izazvati bore i akne, kao rezultat jednostavnog trljanja kože o jastuk. To važi i za područje dekoltea, koje je na isti način pogođeno trenjem o jastuk i posteljinu - kaže dr Diana Dai.

Spavanje u čarapama Foto: Shutterstock

- Kada spavate na leđima, očigledno nema trenja jastuka o lice. Takođe omogućava bolju cirkulaciju što može pomoći u sprečavanju nagomilavanja tečnosti na licu, smanjujući rizik od nadutosti i tamnih krugova ispod očiju.

Pa šta da radite ako doživotno spavate na boku? Očigledan odgovor bi bio da počnete da spavate na leđima, ali nije tako jednostavno.

- Kada legnemo u krevet, možda ćemo doneti svesnu odluku o položaju u kojem bismo želeli da se odmorimo, ali kada zaspimo, nemamo skoro nikakvu kontrolu i možemo da se pomerimo u novi položaj u proseku oko 20 puta, svake noći - kaže dr Kejt Ker.

Međutim, kvalitet vašeg sna je takođe ključan za zdravlje kože, tako da, ako će promena položaja spavanja dovesti do toga da se samo prevrćete celu noć, postoje i druge promene koje vam mogu pomoći.

Često se savetuju satenske ili svilene jastučnice za koje je manje verovatno da će izazvati trenje kože.

Nanošenje hidratantne kreme ili noćne kreme pre spavanja može pomoći u hidrataciji vaše kože i stvaranju barijere protiv trenja, smanjujući verovatnoću pojavljivanja linija i gužvanja lica tokom spavanja, prenosi "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dr Dragana Rogulja, srpska naučnica i profesorka na Harvardu, o epohalnom otkriću njenog tima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota