• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Društvene mreže su pune ovog misterioznog čoveka obučenog u crno: Otkrivamo sve o njemu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Amerikanac je znanje i veštine stekao u Parizu, a omiljen je širom sveta

  • 0
Rick Owens Foto: Pixelformula / Sipa Press / Profimedia

Rik Ovens (61) je američki dizajner pariskog kova čije su revolucionarne kolekcije zaslužne za to što je dobio nadimak Gospodar tame. Njegova gotička estetika je hibrid modne i sportske odeće sa rodno neutralnim dizajnom u striktno crnoj boji.

Njegov kultni status znači da se njegovi dizajni mogu videti svuda, pogotovu na poznatim ličnostima koje i same neguju "all black" estetiku.

Pored svoje glavne linije, Ovens ima liniju nameštaja i niz difuzijskih linija - sekundarnih linija robe koje se prodaju po nižim cenama. On samostalno uspeva u burnoj industriji koja se brzo razvija, dok nastavlja da širi svoju viziju izvan odeće na nameštaj i umetnost.

Ovens je odrastao u Portervilu u Kaliforniji. Njegovi roditelji su Džon i Konsepsion Koni Ovens. Njegova majka je Meksikanka. Odrastao je u konzervativnom, katoličkom domaćinstvu.

Nakon što je završio srednju školu, preselio se u Los Anđeles u Kaliforniji da dve godine studira umetnost na Otis koledžu za umetnost i dizajn pre nego što je pohađao kurseve za pravljenje šablona i drapiranje na Trgovinsko-tehničkom koledžu u Los Anđelesu. To ga je dovelo do rada u industriji odeće, dizajnirajući kopije dizajnerske odeće.

Ovens je tada upoznao Mišel Lami, koja je u to vreme bila dobro poznata na društvenoj sceni Los Anđelesa i posedovala je brend sportske odeće "Lami".

Dizajner koji se ne drži okvira stereotipnog i masovnog luksuza

Ovens je pokrenuo svoju modnu liniju 1994. godine, a ugled je stekao nakon što je Kejt Mos pozirala za "Vogue Paris" u jednoj od njegovih kožnih jakni. Ova instant slava dovela je do toga da "Vogue America" sponzoriše njegovu prvu reviju na Njujorškoj nedelji mode.

Preselio se u Pariz 2003. sa svojom partnerkom Mišel Lami. Osnovao je svoj dom i atelje u istorijskoj petospratnici koja je ranije služila kao kancelarija bivšeg francuskog predsednika Fransoa Miterana. Njegove kolekcije i revije su od tada bivale predstavljene u Parizu. Ovens i Mišel Lami su 2004. godine osnovali sopstvenu modnu kompaniju "Ovenscorp".

Ovens je od 2002. do 2007. godine bio umetnički direktor francuskog brenda koji pretežno pravi svoje komade od krzna - "Revillon". Učvrstio je svoju reputaciju dizajnera u Parizu i predstavio kolekciju nameštaja. Oslanjajući se na svoje iskustvo u "Revillonu", Ovens je predstavio kolekciju isključivo posvećenu krznu, "Palais Royal", nazvanu po njegovom pariskom butiku.

Ovens je tokom svoje karijere dobio brojne nagrade. Pored CFDA nagrade za nove talente 2002. godine, osvojio je Kuper-Hjuit Nacionalnu nagradu za dizajn za modni dizajn i nagradu Rule Breakers od Fashion Group International 2007. godine, kao i prestižnu CFDA nagradu za životno delo 2017. godine.

Dizajn Rika Ovensa se odmah prepoznaje. Modni dizajner suprotstavlja visokokvalitetne tkanine sa preteranom, često tamnom, minimalističkom i industrijskom estetikom, povremeno mešajući različite okultne motive. On je redefinisao različite siluete muške i ženske odeće.

Ono po čemu je možda najviše poznat na ovdašnjim prostorima jeste saradnja sa brendom "Convers", koja je dovela do toga da dizajner preradi dizajn popularnog modela "Chuck ’70" u plitkim i dubokim verzijama.

Takođe je vremenom postao sve više i više miljenik slavnih, koga vole zvezde kao što su Lil Uzi Vert, Kim Kardašijan, Rijana i Timoti Šalamet, a mnogi su 2021. godine poneli njegove kreacije na Met Gali.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dimitrovska na promociji nove kolekcije FW23 "Elisabetta Franchi": Jedan komad izdvaja kao omiljeni

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota