• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Frizer nam otkriva kako kosu održati hidriranom tokom hladnih dana i ukazuje na česte greške

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kada imate slobodnog vremena, tada najkorisnije stvari možete učiniti za vašu kosu

  • 0
kosa sušenje kose Foto: Shutterstock

Hladno vreme nam je donelo dodatnu brigu oko nege kože i kose. Suvo i hladno doba može vrlo oštetiti kosu, ako se ne neguje pravilno. Savete za pravilnu negu kose nam otkriva Branislav Relić, frizer iz Bograda.

Kako navodi, najčešće greške napravljene su u osnovnim koracima.

- Dame često greše u samom pranju kose i biranju šampona. Prvo, veoma je važno da se bira šampon koji nije agresivan. Uvek je dobro da šamponi budu što prirodniji, ali to pravilo ne važi kada su u pitanju žene sa blajhanom kosom. One moraju da obrate pažnju na šampone koji su predviđeni za oporavak kose i hidrataciju.

Neko merilo jeste da šampon kupujete isključivo na osnovu vašeg tipa kose. To napominjem jer većina kupuje šampone na osnovu mirisa, boje ili čak izgleda bočice. Dakle, čak i da niste sigurni, obratite se svom frizeru, koji vam može konkretnije reći šta vašoj kosi treba i kako da birate šampon za sebe - navodi Branislav.

Kako naš sagovornik navodi, promena šamona ne treba da bude česta, ali nakon nekog dužeg vremena kosa može da se zasiti istog šampona i formule, pa je dobro promeniti.

Jedan od načina da održite hidriranost kose jesu i maske za kosu.

Pranje kose, kosa, tuširanje Foto: Shutterstock

Mnogi nemaju vremena ili zaborave da stave masku za kosu, pa se sve svede na to da sa njom samo "protrčimo" kroz kosu u poslednjih par minuta tuširanja.

- To se nikada tako ne radi, jer time ne postižete ništa. Maska nema instant efekat i što je duže držite na kosi, to je bolje po dlaku. Ona se stavlja uglavnom nedeljom, tačnije danom kada ne radite i sedite kod kuće, tada može da stoji i po nekoliko sati i dobro će vam "nahraniti" kosu. Kada nemate vremena, tada se koristi balsam, odnosno regenerator - objašnjava naš sagovornik.

Ono gde se još greši jeste nanošenje regeneratora. On se nanosi na krajeve kose, dok je šampon samo za skalp, naglašava on.

Sa nama je podelio jedan trik za hidrataciju kose, koji treba primenjivati onda kada se za to ima vremena. Dakle, u onu pomenutu rutinu držanja maske za kosu možete uvrstiti još minut vremena za jedan proizvod.

- Pre pranja kose, kada ste planirali i masku da stavite, po celoj dužini kose treba da se stavi hidratantna krema. Nije bitno da li imate hidratantnu kremu za ruke ili lice. Ona treba da stoji oko sat vremena, zatim je isperete i operete kosu duplim šamponiranjem, pa za kraj ide maska.

Mnogi stavljaju čičkovo ulje ili ricinusovo, ali sva ta ulja imaju efekat zaštite, ali ne i oporavak kose. Jer, dlaka ne gubi masnoću u ovom slučaju, već vodu - govori Branislav.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota