• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dermatolozi se slažu - pirinčana voda je odličan saveznik za lepotu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke od obećanih prednosti pirinčane vode uključuju pomoć u smirivanju iritirane kože, popravljanju oštećene kose i čak može pomoći kod stomačnih tegoba kada se umereno koristi za lečenje trovanja hranom

  • 1
Pirinčana voda Foto: Shutterstock

Verujemo da ste svi čuli za japansku praksu nege kože koja se koristi vekovima i koja vam može pomoći da izgledate mladalački i sveže. U pitanju je korišćenje pirinčane vode u službi lepote.

Dr Mamina Turegano, trostruko sertifikovani dermatolog sa sedištem u Nju Orleansu, često koristi "TikTok" i "Instagram" kako bi podelila svoje iskustvo, uključujući serijal videa u kojem deli različite savete za lepotu i život, a koje je naučila od svoje majke Mičiko.

U "TikTok" video-snimku objavljenom prošlog meseca, dr Turegano je objasnila zašto upotreba pirinčane vode na koži može biti posebno korisna.

- Kada je reč o nezi kože, Japanci tradicionalno koriste različite vrste sastojaka koji su danas postali popularni u rutini nege kože. Pirinčana voda je izuzetno koristan sastojak koji se u Japanu koristi vekovima zbog svog sjaja kože i svojstava protiv starenja. Danas imamo pirinčanu vodu u raznim proizvodima.

Prema "Healthline", najranija praksa upotrebe pirinčane vode primećena je u Japanu pre više od 1000 godina.

Neke od obećanih prednosti pirinčane vode uključuju pomoć u smirivanju iritirane kože, popravljanju oštećene kose i čak može pomoći kod stomačnih tegoba kada se umereno koristi za lečenje trovanja hranom.

Dermatolog dr Hauard Sobel objasnio je da se voda od pirinča vekovima koristila širom Azije zbog svojih prednosti za lepotu.

Dr Sobel je takođe objasnio da je voda imala inherentna svojstva visokog skroba, vitamina i antioksidansa. Međutim, pirinčana voda ponekad može da sadrži male tragove arsena, tako da velike količine vode potencijalno mogu dovesti do zdravstvenih problema. "Heathline" je takođe primetio da, iako nema konkretnih dokaza za ovo, neki veruju da pirinčana voda može pomoći u lečenju ekcema i drugih stanja na kožo.

@dr.mamina Rice water is a gentle yet potent skincare ingredient that has been used in Japan for centuries. It's become popular for its skin brightening and anti-aging properties. Learn more Japanese beauty secrets on my YouTube channel - linked in bio! #jbeauty #japanesebeauty #japaneseskincare #japanesediet #ricewater #ricewaterskincare #ricewaterbenefits #antiaging #antiagingskincare #skincaretips #hydratingskincare #healthyskin #glowingskin #beauty #derm #drmamina ♬ original sound - Dr. Mamina Turegano, MD

Doktorka Turegano je rekla da treba paziti kako se ona sprema i koristi.

U video-snimku na "Jutjubu" u kojem je dr Turegano zagovarala još neke japanske tajne lepote, podelila je recept za masku od pirinča koju i sama koristi. Prvo je savetovala da se pirinač ispere dva do tri puta kako bi se uklonile sve nečistoće, a zatim da se pusti da se natapa preko noći.

U odeljku za komentare na "Instagramu", gde je ponovo objavila video, mnogi su bili zadivljeni savetom.

"Odgovor je sve ovo vreme ležao u mojoj kuhinji", "Ne mogu da verujem da su čuda pirinčane vode bila skrivena naočigled", 'Zato te pratim!", bili su neki od komentara, kako prenosi "Daily Mail".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Besplatno podmlađivanje lica za samo 10 sekundi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Lali

    5. novembar 2023. | 14:21

    A gde je taj recept?pojela maca!

    Podelite komentar