• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 prirodnih sredstava koja mogu da pomognu u rešavanju problema opadanja kose

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lekar otkriva da i obično ulje za domaćinstvo može da pomogne u borbi protiv gubitka kose

  • 0
Perut, kosa, svrab, nega kose, seboreja, seboreični dermatitis Foto: Shutterstock

Gubitak kose može ozbiljno da zabrine osobu koja se suočava sa ovim problemom, pa čak i da bude izvor njihove anksioznosti i depresije.

Uzroci zbog kojih bi neko mogao da gubi kosu kreće se u rasponu od starosti i loše ishrane, do značajnog gubitka težine, hroničnog nedostatka gvožđa, poremećaja štitaste žlezde, porođaja i još mnogo toga. Androgena alopecija, poznatija kao gubitak kose kod muškaraca ili žena, najčešći tip gubitka kose, nasledna je i pogađa više od 50 miliona muškaraca i 30 miliona žena u SAD.

Međutim, prvi korak u lečenju gubitka kose je rad sa zdravstvenim radnicima kako bi se identifikovao uzrok. Kako za "Good Morning America" ističe dr Dženifer Ešton, glavni medicinski savetnik za ABC News i sertifikovani akušer i ginekolog, kada se identifikuje osnovni uzrok, postoje prirodni i isplativi "lekovi" koji mogu da pomognu u zaustavljanju gubitka kose, pa čak i da podstaknu njen rast.

negovana kosa, lepa kosa Foto: Shutterstock/Element5 Digital

Ona napominje da su prirodni lekovi lokalna rešenja, što znači da ih treba nanositi na kožu i skalp, a ne unositi u organizam, a pošto njihova primena može potencijalno da izazove iritaciju vlasišta, Eštonova naglašava da se prvo testira rastvor na malom delu kože dan ili dva i da se posmatraju rezultati pre nego što se nanesu na kožu glave. Uz to, savetuje da se "lek" koristiti svake druge noći ili svaka dva-tri dana, a ne svakodnevno. I naravno, kaže, strpljenje. Može potrajati čak od tri do šest meseci dok se vide prvi rezultati.

1. Kokosovo ulje

Istraživanja su pokazala da kokosovo ulje potencijalno pomaže u sprečavanju gubitka kose. Iako je to više preventivna opcija nego lek za ponovni rast kose, Ešton ističe da je kokosovo ulje - koje dolazi i u tečnom i u čvrstom obliku - opcija niskog rizika koju ona voli.

- Postoje veoma ograničeni podaci koji pokazuju dramatično poboljšanje rasta kose kokosovim uljem -  rekla je Ešton i dodala: - Ali... uvek morate da kažete sebi: "Rizik naspram koristi". Ovo je neverovatno nizak rizik. Možda tu nema koristi, ali sigurno neće naneti štetu.

2. Ulje ruzmarina

Mnogobrojne su studije koje potvrđuju blagodet ulja ruzmarina za rasta kose, upoređuju je čak sa efektima lekova za rast kose bez recepta. Ulje, koje se ekstrahuje iz biljke ruzmarina, može se direktno naneti i umasirati u kožu glave kako bi se povećala apsorpcija i protok krvi.

3. Ulje peperminta

U studijama na životinjama pokazalo se da ulje peperminta stimuliše rast kose tako što povećava dotok krvi u kožu glave.

Ešton objašnjava da ulje peperminta krvne sudove čini većim.

- Kada napravite veću "cev" krvnom sudu, to povećava protok krvi. Mentol, eukaliptus i pepermint apsolutno mogu to da urade - objašnava i ističe da ulje peperminta treba razblažiti drugim uljem, nakon čega se može naneti i umasirati direktno u skalp.

4. Žen-šen

Crveni žen-šen je široko rasprostranjen biljni suplement za koji se u studijama na miševima takođe pokazalo da poboljšava rast kose.

- Postoji određena poboljšanja u poboljšavanju gustine kose i prelasku folikula dlake iz faze mirovanja u aktivniju fazu - otkrila je Eštonova o upotrebi crvenog žen-šena i dodala: - Opet, prilično je nizak nivo rizika, a može da postoji korist.

5. Sok od luka

Studije su pokazale da sok, odnosno ulje od luka takođe podstiče rast kose kod ljudi. Rečeno je luk deluje zbog njegovog sadržaja sumpora, za koji se kaže da pomaže u jačanju kose, smanjenju upale i hidriranju kože glave. Sok od luka može samostalno da se utrljati direktno u kožu glave.

6. Masaža skalpa

Studije pokazuju da jednostavno masiranje vlasišta može da pomogne da se poveća debljina vlasi. Tehnika funkcioniše tako što pomaže da se poveća protok krvi u skalp.

- Postoji mnogo različitih instrumenata za masažu skalpa - ističe Eštonova i naglašava da su jeftini i možete da ih naručite preko interneta ili da ih pronađete u nekim apotekama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Maska za sjajniju kosu uz pomoć sastojka koji svi imate kod kuće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota