• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koliko mesečno košta nega jedne žene? Za održavanje lepote potrebno je sve više novca

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iskustvo jedne Beograđanke, koja je u drogeriji potrošila 19.000 dinara navodi na razmišljanje

  • 0
kozmetika, šoping Foto: Shutterstock

Znamo da su šminka, nokti, serumi i tretmani lica skupi, ali koliko zapravo košta mesečno nega jedne žene? Da li se ona smatra neophodnošću ili luksuzom, pitanje je koje treba raščlaniti.

U zavisnosti od toga kakve su vam navike, imaćete i različite potrošačke potrebe. Na primer, određenoj ženi će svakoga meseca biti potrebno da: ode na manikir, pedikir, depilaciju i tretman lica. Za ženu koja voli, želi i može sebi da priušti odlaske u salon, ovo je potreba. Za ženu koja ne voli da stavlja gel ili gel lak, koja sama lakira nokte, pretpostavljamo da je to luksuz ili izmišljotina, ali da li je to što neka žena ne koristi sve te tretmane ishod proistekao iz proste nužde?

Depilacija je opet nešto što se može uraditi i kod kuće, tako da se i ovo može preskočiti, a tretmani lica se donekle mogu zameniti ulaganjem u kvalitetnu kozmetiku, što naravno košta. Manikir i pedikir takođe, bez problema, u kućnim uslovima.

Međutim, neka bude da je sve ovo luksuz, počnimo od esencijalnih stvari. Šta tu podrazumevamo?

Dezodorans, kupku, mleko za telo, kremu za lice, šampon, regenerator, poneki serum, novi puder ili maskaru. Možda vas sve ovo neće "zadesiti" u istom mesecu, ali vrlo su vam neophodni i nisu nimalo jeftini.

Iskustvo iz drogerije

- Nedavno sam ušla u drogeriju i račun na kasi iznosio je nešto oko 19.000 dinara. Nisam mogla da verujem, jer nisam kupila blato iz Crnog mora, nego kreme za dan i noć, dva pudera, maskaru, dezodorans, neke uobičajene potrepštine za negu. Negde dva dana nakon toga, za feniranje, šišanje i preliv, platila sam 6.000 dinara. Mezoterapija lica košta 12.000 dinara i radim je jednom mesečno. Kada sve saberem, mesečno nega košta više od 300 evra - kaže Beograđanka Ana.

Vodeći se njenim iskustvom samo iz drogerije, jasno je da sve što smatramo proizvodima za negu zaista premašuje cifre koje bismo na to izdvojili.

kozmetički tretman, ulepšavanje, podmlađivanje, nega kože, nega lica Foto: Shutterstock

Uzmimo za primer da u jednom mesecu kupujete sve što ste potrošile od šminke. Puder je otprilike 2000 dinara, i to na sniženju, korektor od 600 dinara pa naviše, puder za setovanje nije bez 1000 dinara, a karmin možete kupiti i za 500 ili 800 dinara. Naravno, cene šminke variraju, ali čak i žene koji se drže ekonomičnijih proizvoda znaju da se troškovi bez obzira na to povećavaju, a u svakom slučaju, u industriji lepote postoji više od same šminke.

U kontekstu krize troškova života, odlaske na profesionalne tretmane je sve teže priuštiti

Mnogi ljudi jednostavno pronalaze mnogo radosti u ritualima šminkanja i lepote i smatraju ih vitalnim delom brige o sebi, bez obzira na pol. Dok ponovo procenjujemo našu potrošnju i sortiramo naše kupovne navike prema potrebama i željama, lepotu je teško postaviti u konekst razumnog troška. To je luksuz koji se sagleda i oseća kao neophodnost.

Za mnoge žene, kriza troškova života istakla je društvene pritiske da održavaju rutinu lepote i da se pridržavaju sve nedostižnijih standarda koji više ne mogu sebi priuštiti. A dok je finansijski pritisak u porastu, pritisak da se zadovolje određeni samonametnuti standardi baš i nisu.

Za neke, napuštanje rutine nije opcija, bez obzira na cenu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Besplatno podmlađivanje lica za samo 10 sekundi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota