• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dizajnerka nakita Jelena Dinić dobitnica međunarodne nagrade za dizajn u Italiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska dizajnerka nakita Jelena Dinić je osvojila bronzanu nagradu za dizajn nakita na ovogodišnjem prestižnom međunarodnom takmičenju A' Design Award and Competition

  • 0
Jelena Dinić Foto: Aleksandra Veličković

Njena kolekcija nakita „The Link“ privukla je veliku pažnju međunarodnog stručnog žirija koji joj je dodelio ovu prestižnu nagradu, a među dobitnicima nagrada iz celog sveta u preko 100 kategorija, Jelena je jedina nagrađena dizajnerka nakita iz Srbije.

„The Link“ je unikatni dizajn prstena upotpunjen pratećim minđusama i priveskom. Kreiranjem ovog modela nakita Jelena je iskoristila pojam “karika” i njegovo osnovno značenje povezivanja, kao deo nečeg većeg - lanca, sa simbolikom Zemljinog satelita Meseca koji, prema nekim tumačenjima, takođe povezuje. U samom dizajnu se jasno vizuelno prikazuju oba motiva, integrisana u jednostavnu formu.

Jelena Dinić Foto: Aleksandra Veličković

-Prsten je komad nakita koji nosi svaka žena na planeti. Ovaj konkretni model je materijalizacija nečega čemu se svi divimo, a to je Mesec, i nečega čemu svi prirodno težimo, a to je povezanost sa ljudima koje volimo. Njegova posebnost leži u tome da nešto tako daleko i nedostižno možemo nositi svakoga dana, uobličeno u sveden i elegantan dizajn komada nakita - kaže Jelena.

Jelena Dinić se bavi dizajnom nakita više od 10 godina, dok je u zlatarskoj industriji prisutna preko 20. Njeni radovi su četiri godine zaredom osvajali prvu nagradu na domaćem Sajmu nakita koji se tradicionalno održava u Novom Sadu. Domaća priznanja su je i motivisala da uzme učešće i na međunarodnom takmičenju dizajnera nakita, gde nagrada takođe nije izostala.

Jelena Dinić Foto: Aleksandra Veličković

A' Design Award and Competition je međunarodno, žirirano takmičenje za dizajn u raznim oblastima koje se održava od 2010. godine i svrstano je u pet najcenjenijih takmičenja u svetu. Ova nagrada je međunarodni pokazatelj kvaliteta i savršenstva u dizajnu, priznata je širom sveta i privlači pažnju kompanija, profesionalaca i različitih interesnih grupa.

Sam sistem takmičenja je potpuno objektivan. Članovi žirija su akademici, profesori, iskusni dizajneri, preduzetnici i novinari iz preko 130 zemalja. U trenutku odlučivanja članovi žirija ne znaju čije autorsko delo žiriraju, jer na uvid dobijaju samo prijavljene radove bez podataka o dizajneru. Nakon što svako samostalno boduje radove, bodovi se sabiraju i na osnovu toga se proglašavaju dobitnici nagrada. Ocenjuje se više aspekata dizajna: sam dizajn, funkcionalnost, upotrebljivost, ergonomija, inženjersko umeće, prezentacija, inovacija, tehnologija, neuobičajeni interesantni detalji, tržišna vrednost i specifičnost.

Jelena Dinić Foto: Aleksandra Veličković

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota