• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako negovati zanoktice zimi: Prebrodite hladnoću sa nežnim rukama i zdravim noktima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliku ulogu igra i vaša ishrana

  • 0
Zanoktice, nega, nokti, nega noktiju, ulje za nokte, ulje za zanoktice Foto: Pexels

Hladno vreme nam "nameće" pojačanu negu kože, noktiju i kose. Međutim, često izostavljamo zanoktice kada je u pitanju nega ruku.

Ovo je vaš podsetnik da se pripremite na jednostavnu, ali važnu negu i zanoktica, naročite jer znamo kako zima može biti surova za kožu.

Hladno vreme isušuje zanoktice i nokte, što stvara dehidrataciju, čini ih lomljivim i oštećenim. Naši nokti prirodno imaju nizak sadržaj vlage i ulja i zbog toga se zimi mogu pogoršati, ali postoje stvari koje možemo učiniti da im pomognemo da izgledaju zdravo.

Pojačana hidratacija

Koristite hranljivi losion za ruke svaki dan, posebno nakon pranja ruku, i nanesite na vlažne ruke jer se tako zadržava više vlage. Obratite pažnju na sastojke kao što su aloja vera, jer je poznata po hranljivim, lekovitim i umirujućim svojstvima.

Nadoknadite vitamine

Ako imate neravne, izbočene nokte, treba da povećate vitamine B. Vitamin B9 može pomoći u popravljanju ćelija i promovisanju ukupnog rasta noktiju. Uzimanje omega 3 takođe može biti korisno, jer masne kiseline pomažu u hidrataciji, navodi "County.wedding".

nokti, čisti nokti, uredni nokti, nega noktiju Foto: Shutterstock

Ishrana

Namirnice bogate proteinima kao što su masna riba (sardine, losos i skuša), lisnato zeleno povrće poput kelja, spanaća i brokolija, orašasti plodovi i semenke (mislite na neslane bademe i semenke suncokreta), zajedno sa pasuljem, neophodne su  za zdrav rast noktiju. Voće bogato antioksidansima kao što su kupine i grožđe je odlično, dok jagode i kivi imaju visok nivo vitamina C koji pomaže u proizvodnji kolagena, što prirodno čini nokte otpornijima.

Piling

Nokti i zanoktice imaju slojeve mrtvih ćelija koje postaju dehidrirane i oštećene. Piling pomaže u uklanjanju nakupljanja mrtve kože i održavanju snage i dobrog stanja nokta i zanoktica. Možete sami napraviti odličan piling, koristeći samo dva sastojka: dve kašičice smeđeg šećera i jednu kašičicu maslinovog ulja. Jednostavno pomešajte ove sastojke i piling umasirajte na vlažne ruke. Zatim isperite.

Ulje za zanoktice

Vaša kutikula je sloj kože na dnu vaših noktiju i deluje kao barijera protiv bakterija. To je delikatno i osetljivo područje koje može patiti od ljuštenja i ljuštenja. Redovno nanošenje ulja za zanoktice, posebno noću, daje suvim noktima i zanokticama mega podsticaj vlažnosti. Često su obogaćeni snažnijim hranljivim uljima poput jojobe, argana i kokosa koji prodiru dublje i hrane kožu i nokte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Htela je da uradi potpuno drugačije nokte, rezultat nasmejao korisnike interneta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota