• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko diktira modu u Srbiji? Ove žene imaju najveći influens, a svoju slavu duguju sebi

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dame koje se nisu školovale u svetu dizajna ili hodale pistom poput manekenki, ali su svojim unikatnim modnim ukusom dospele na vrh liste najpoznatijih influenserki

  • 1
Tamara Kalinić, Zorana Jovanović, Dunja Jovanić, Lea Stanković i Tamara Ćosić

Kada govorimo o modi prva asocijacija su nam dizajneri, manekenke i supermodeli - kao najbolji predstavnici iste. Međutim, poslednjih par godina u svetu se pojavio novi termin, odnosno novo zanimanje - influenser.

Influenseri su ljudi koji koriste platforme na društvenim mrežama kako bi vršili influens, tj. uticaj, na društvenu zajednicu, odnosno ljude koji čine istu. Ima ih u apsolutno svim sferama, a nas žene uglavnom zanimaju one influenserke koje diktiraju modne trendove.

Devojčice više ne prate časopise kako bi otkrile šta je trendi, već je dovoljno da otvore profil Tamare Kalinić ili blog Zorane Jovanović (Zorannah) i pođu u kupovinu sa željom da izgledaju makar slično.

Iako ga često spominju u pežurativu, ovaj posao sa sobom nosi veliki pritisak i odgovornost, s obzirom da ne može da se zna kako utiče na mlađu publiku. Međutim, influenseri se uvek ograđuju i govore da "oni nisu roditelji", ali da se trude da budu pravi uzor.

A ko su najpoznatija imena na modnoj influens sceni u Srbiji?

1. Tamara Kalinić

Tamara Kalinic Foto: Instagram/tamara

Tamaru Kalinić na društvenoj mreži "Instagram" prati 1,5 miliona ljudi. Iako su joj porodični koreni i obrazovni put predviđali drugačiji put, Tamara je uspela da se izbori za svoje mesto pod zvezdama, metaforički, a i bukvalno s obzirom da je često u društvu holivudskih zvezda.

Potiče iz imućne porodice koja je u 20. veku otvorila prvu privatnu bolnicu u bivšoj Jugoslaviji, a i sama Tamara je magistar farmacije.

Njen smisao za visoku modu doneo joj je saradnju sa najvećim imenima poput "šanela", "diora", "valentina", a uprkos tome što većinu njenih kombinacija ne može da priušti prosečna devojka u Srbiji, sve uživamo da ih gledamo.

2. Zorana Jovanović  

Godišnja proslava nedeljnika Story Stori  2019 Foto: ATA Images

"Zorannah" je pionir na srpskoj influens sceni, a njeno ime znaju da prepoznaju čak i muškarci, kao i stariji ljudi, ili makar čuvenu mantru "ćao, svima"!

Ona je snimala blogove na "Youtube" kanalu pod nazivom "Zorannah's fashion corner" o svom danu, šminkanju i oblačenju, još davne 2011. godine, mnogo pre eksplozije drugih društvenih mreža.

Jovanovićka je završila fakultet za modu i dizajn u Italiji, a privatno je pretrpela dve velike tragedije kada joj je prvo preminuo otac, a ubrzo potom i majka.

Njena knjiga "Zorannah - Life & Style" bila je najprodavanija na Sajmu knjiga pre nekoliko godina, uprkos visokoj ceni, što je ubrzo postao opšti "državni" skandal.

Trenutno živi u Americi sa svojim izabranikom i u manjoj dozi se bavi ovim poslom.

3. Dunja Jovanić

Dunja Jovanić Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Dunja Jovanić se proslavila pod niknejmom "imfashionbabe"; iako je po struci diplomirani ekonomista, ona voli za sebe da kaže "da je po opredeljenju digitalni kreativac".

Dunjin profil broji više od 300.000 pratilaca koje je zaslužila ne samo zbog svog kreativnog pristupa modi, već i zbog neprikosnovene transparentnosti i iskrenosti.

Njeno blisko prijateljstvo sa pevačicom Sarom Jo česta je tema medija.

Ima svoj brend kupaćih kostima, a broji i mnoge saradnje sa čuvenim kozmetičkim brendovima.

4. Lea Stanković

Lea Stanković Foto: Instagram/lastankovic

Lea je najmlađi član ove petorke, a proslavila se, poput Zorane, takođe u "Youtube" zajednici, kada je imala samo 14 godina. Njen kanal broji više od 800.000 pretplatnika.

Gledale su je uglavnom devojčice nižeg uzrasta, a ona se oprobala u svemu - od klasičnog vloginga, modnih saveta, šminkanja pa sve do pevanja. Danas je izrasla u atraktivnu ženu, a u influens svetu je aktivnija više nego ikad.

Sa samo 22 godine, uspela je da priušti sebi nekretninu od influenserskih prihoda, a izdala je i svoju knjigu baziranu na modnim savetima.

5. Tamara Ćosić

Tamara Ćosić Printskrin: instagram/lepasvakidan

Tamara je u žižu javnosti dospela propagiranjem prirodne lepote i praktičnih saveta kako da žena bude lepa svaki dan - što je i njen niknejm na društvenim platformama koje broje stotine hiljade pratilaca.

Blogerka je sestra glumice Marine Ćosić, a ono što je najistaknutije u poslednje vreme jeste da se osmelila na veoma hrabar potez - upisala je Medicinski fakultet sa 34 godine.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pitali ste: Lea Stanković nam je otkrila koliko košta njen "autfit" i ko joj je dečko

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Maja

    28. novembar 2023. | 20:43

    Ne znam na koga one utiču u Srbiji što se tiče mode!? Imam ćerke od 16 i 24 godina,one ne ih prate.Meni je 46, ni ja ih ne patim.Sestričine imaju 14 i 19 godina,takođe ne ih prate.Sestra ima 39 godina,ni ona ih ne prati.Hoću reći,znam puno osoba različitih životnih doba koje imaju Izgeađen svoj modni stil i apsolutno ne prate modu raznoraznih influensera.

    Podelite komentar