• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako najbolje tretirati sedu kosu: Frizer otkriva koje promene su "in", ali i gde dame sa sedom dlakom greše

Vreme čitanja: oko 3 min.

Skreće pažnju na vrlo bitne detalje

  • 0
Endi Mekdauel Andie MacDowell Foto: Tanjug/AP

Svet negovanja kose nekad iziskuje da se pridržavamo određenih pravila. Tako, svaki tip kose je zasebna priča i postoje razni načini kako se treba tretirati i kakvu joj pažnju moramo pružiti.

Međutim, kada u određenim godinama kosa počne da gubi pigment i postaje seda, postoje načini njenog negovanja, ali i način kako da ophodite prema njoj kada želite da napravite neku promenu u boji. Šta je to na šta treba da se obrati pažnja kada imate sedu kosu i šta je trenutno "in", otkriva nam naš sagovornik Branislav Relić, frizer iz Beograda.

- Što se tiče sede kose, sama dlaka je prazna, nema te pigmente koje ima prirodna "mlada" dlaka.

Seda dlaka je takoreći prazna, tačnije šuplja iznutra, ali je i deblja i samim tim ne "hvata" lepo nove pigmente. Mi u sedu dlaku moramo da ubacimo pigment, kako bismo promenili boju, dok to kod prirodne i "mlađe" kose nije slučaj, jer unutra postoji već pigment, koji mi samo menjamo sa farbom. Zato je i samo farbanje duže. Kada farbate prirodnu i mladu dlaku, onda farbanje, i samo držanje farbe na glavi, traje od 35-45 minuta, dok farbanje sede kose može trajati i do 1h - kako objašnjava naš sagovornik Branislav.

Ono što dodatno oteža sam proces farbanja sede kose, jeste i dolazak sa masnom kosom, umesto sa čistom. To može dodatno otežati pigmentovanje sede kose, kako to frizer objašnjava, jer farba nije dovoljno jaka da probije sve slojeve koje neoprana kosa stvori. Samim tim nekad ne izvuče lepo boju ili postane staklasta i vidno seda. Najbolje bi bilo da se veče pre opere kosa i da se dođe sa čistom i osušenom kosom.

skalp starenje seda kosa koža Foto: Shutterstock

Kakvu promenu žene sa sedom kosom najčešće rade kod frizera?

- Sada su "in" svetlije nijanse za sedu kosu. Dakle, ako dame ne žele da im kosa bude cela seda ili im kosa ne sedi podjednako, uglavnom se odluče za pramenove ili balajaž. U svakom slučaju, nešto diskretnije, što bi im malo zašarenilo kosu. Zavisi to i od same kose, lica, šta kome pristaje. Treba da se koriste farbe namenjene za sedu kosu, jer ove za prirodno pigmentovanu kosu mogu često da budu slabije.

Iz mog iskustva, žene sa sedom kosom, najčešće teže tim svetlim nijansama, jer im je onda i manji "posao" kada dođe vreme za obnovu. Izrastak je manje primetan i praktičnije im je tako - Branislav otkriva.

Što se nege kose kod kuće tiče, ne postoji ništa specijalno što je naš sagovornik izdvojio kao posebno za dame sa sedom kosom. Naročito zbog toga što ni izbor samih preparata nije često orijentisan "za sedu dlaku".

- I dalje stoji da se preparati za negu kose kod kuće, biraju prema tipu dlake, o kom možete da se informiše kod svog firzera. Ako žena pušta sedu kosu, onda može i da koristi ljubičasti šampon, kako bi ujednačila sedenje i zamaskirala žutilo, jer se dešava da nekada sede "vuku" žućkasti podton.

Kada neko želi da ofarba svoju sedu kosu u neku jaku boju i napravi totalnu transformaciju boje kose, onda mora da se više obrati pažnja, naročito mi frizeri moramo paziti. Te ekstremnije nijanse, poput crvene recimo, ne prima dlaka kako treba. One uglavnom budu odlične na samom početku, ali kod sede kose, koja teže prima pigment, uglavnom bude svetlucava - govori on.

seda kosa Foto: shutterstock.com

Zašto farbanje blajhane kose i sede kose nije isto?

Blajhana kosa ili kosa koja je još uvek "mlada", ne zahteva mnogo vremena prilikom farbanja, jer sadrži već pigmente, koje frizeri samo menjaju prilikom farbanja. A, kada je u pitanju seda kosa, tada frizer ima zadatak da "usadi" pigment, koji odgovara zahtevu, unutar same dlake.

Zato, kada kažemo da je uvek lakše da se farba primi na svetloj ili blajhanoj kosi, to za sedu dlaku nije slučaj, jer je seda kosa poput belog papira i dobija jak odsjaj, kako nam još otkriva frizer Branislav.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti "neurednu punđu" za minut?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota