• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Žene koje svoje godine nose najponosnije: Zavoleli smo ih zbog izrazite gracioznosti i ponosite ženstvenosti

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ključ lepote oduvek je bio briga o sebi, ona mentalna i fizička

  • 0
Lidija Vukićević, Tanja Bošković, Neda Ukraden, Danica Maksimović, Svetlana Ceca Bojković Foto-kolaž: Pixabay, M. M./ATAImages/Antonio Ahel, Nikola Tomić

Svi imaju različita razmišljanja o lepoti i starenju i stereotipne sugestije koje su povezane isključivo sa ženama. Kao žene, kako sazrevamo u životu, otkrivamo da imamo mnogo toga lepog u starenju i prihvatanju zrelije verzije sebe u svakom smislu. Ključ je briga o sebi, ona mentalna i fizička.

Starost nije nešto protiv čega se treba boriti, prevazići i pobediti. Ne postoji izgled "prikladan uzrastu", već autentičnost kroz koju smo najbolja verzija sebe. Starenje se svodi na prihvatanje i kretanje kroz sve promene koje starost donosi sa gracioznošću, snagom i lepotom.

I toga su ove dame vrlo svesne i tokom godina javnog života projektovale su samo pozitivna gledanja i razmišljanja o suštinskom značenju prihvatanja ženstvenosti, pa su očaravale publiku celim svojim bićem.

Tanja Bošković

Rođena je 27. juna 1953. godine u Beogradu. Značajne uloge je ostvarila u filmovima "Majstori, majstori", "Čovek sa četiri noge", "Policajac sa Petlovog brda", "Rat uživo", "Okupacija u 26 slika", "Balkanska pravila", "Volim te najviše na svetu" i "Peti leptir", a publici je najpoznatija po ulozi pevačice u filmu Balkan ekspres, i po ulozi Lole Golubović u TV-seriji Srećni ljudi.

Istakla se vanvremenskom lepotom, veštinom koketiranja sa publikom, uvek je izgledala negovano i kao da joj je "svaka dlaka na svom mestu".

- Ne znam šta se dešava sa nama. Ja volim svoje bore, namerno sam skinula šminku, da se dobro vidi da ja imam 65 godina, da neću da pravim nikakva usta koja izgledaju kao debrecine presečene i da me uopšte ne zanima to kako ljudi vide moje bore. Moje bore su moje, one su zaslužene, one su stečene, ja sam na njima radila i zaista ne želim da moji budući unuci, ako ih ikada bude bilo, ikada pomisle da sam plastična viršla. Ne, ja ću zaista biti baba - rekla je gostujući u emisiji "TV lica kao sav normalan svet".

Ceca Bojković

Rođena je 14. decembra 1947. godine u Zemunu.

Svetlana Bojković je devedesetih godina bila najveća domaća televizijska zvezda, zahvaljujući zapaženim ulogama u TV serijama Siniše Pavića. Publika je tako doživela kao ženu koja se bori za svoju porodicu, koja balansira porodičan i poslovni život, onu koja za sve ima vremena i rešenje za svaki problem. Šarmantna i temperamentna, odsečna i mudra, ljupka i vredna divljenja. Neko od koga se uči šta je to život.

- To je stvar unutrašnjeg čovekovog stanja i unutarnjeg rada na sebi u kojem nema mesta plastičnoj hirurgiji. Važno je da čovek živi u skladu sa samim sobom, a ja sam u tome velikim delom uspela - rekla je govorivši o lepoti za "Gloriju".

Danica Maksimović

Rođena je u Gornjem Milanovcu, 24. januar 1953. godine.

Ostvarila je značajne uloge u filmovima: "Hajduk", "Sabinjanke", "Ćao inspektore", "Bal na vodi", "Tesna koža", "Hajde da se volimo", "Noć u kući moje majke", "Zona Zamfirova", "Čarlston za Ognjenku" i "Amanet", kao i u TV-serijama: "Jelena", "Lisice", "Ranjeni orao", "Urgentni centar" i "Sinđelići".

Ona je neko ko ne krije tajne svoje lepote i kune se u svog dermatologa. Svoju lepotu održava tretmanima i prati šta to rade svetske lepotice. Zna da dobar izgled zavisi od dobrih navika, pa se striktno pridržava rutina vezanih za ishranu i fitnes.

- Preparati koje koristim su skupi, ali morate da ulažete u sebe ako želite da izgledate lepo. Pri tom, ne krijem svoje godine, kao ni bore koje su uglavnom smejalice. Ja samo nasmejana izlazim u narod, dok probleme rešavam u svoja četiri zida. Neko me zbog toga voli, a nekome smeta, ali to je tako. Moj osmeh nikada nije lažan - rekla je za "Hello".

Lidija Vukićević

Rođena je u Kraljevu, 20. jula 1962. godine.

Najbolje je poznata po ulozi Violete Popadić, ćerke glavnih junaka iz srpske serije "Bolji život". Počela je da glumi i u filmovima od 1985. kada je dobila ulogu u "Žikinoj dinastiji". Tada je imala 22 godine i glumila je kućnu spremačicu Liliku. Dobijala je slične uloge u filmovima istog žanra kao što su "Špijun na štiklama" (1988) i "Vampiri su među nama" (1989), a glavnu ulogu, ulogu Lepe Rade, tumačila je u filmu "Lutalica".

Pored dobrog i negovanog izgleda lica i tela, može se pohvaliti i sigurno najlepšom kosom na javnoj sceni. Ne voli puno da se šminka, stavlja samo karmin i rumenilo, a godinama je verna istom parfemu.

- Najbolji savet za lepotu je unutrašnje zadovoljstvo. Možeš da se našminkaš, središ, ali ako ne umeš to da izneseš jer nemaš unutrašnje energije, onda je sve džaba - rekla je glumica, a piše "Gloria".

Sanja Vejnović

Sanja Vejnović rođena je 8. avgust 1961. godine u Zagrebu. Ona je jugoslovenska i hrvatska glumica i producentkinja. Široj publici sa teritorije bivše SFRJ ostala je u sećanju po ulogama Anđe u filmu "Banović Strahinja" (1983) i Ruženjke Hrabalove u filmu "Varljivo leto ’68".

Snimala je filmove u inostranstvu, gde je imala priliku da sretne neke od najvećih holivudskih glumaca, poput Džordža Klunija, Pirsa Brosnana, Nikol Kidman i Penelope Kruz. Glumila je u gotovo svim značajnijim hrvatskim TV novelama, dramskim i humorističkim serijama. Nikada nije bila član ni jednog pozorišnog ansambla.

Godine 2012. filmski portal IMDb proglasio je Sanju Vejnović za najlepšu ženu stariju od 40 godina.

Redovno deli svoje fotografije na "Instagramu" na kojima je uglavnom bez šminke.

Neda Ukraden

Rođena je 16. avgusta 1950. godine.

Jedno je od cenjenijih pevačkih imena i može se pohvaliti zavidnim hitovima za sva vremena. Pevačica je više puta isticala da je protiv nametanja raznih ograničenja ženam isključivo zbog njihovih godina, mogla bi se okarakterisati i kao pobornik takozvanog pro-aginga kako se naziva pokret koji slavi (prirodnu) lepotu žena u svakom životnom dobu.

- Bog mi je dao ovakvu građu i takvo lice. Kad se samo setim koliko sam plakala zbog toga kada sam bila mlađa, a sada sam presrećna. Stalno sam se žalila mami zašto mi je podarila okrugle obraze umesto da budem duguljasta i mršava. Sad mi je drago što imam takve jagodice i takvo lice, pa nisam morala ništa da pumpam niti da korigujem. Takođe, i dalje, svakoga jutra radim vežbe i vodim računa o svom telu, a ne samo o licu. Ja sam dokaz da se i u poznim godinama može izgledati mlado i negovano. Može žena da bude lepa, a da ne bude plastična, operisana lutka - kaže Neda za "Alo".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Marija Kilibarda za Ona.rs otkrila kako održava bujnu kosu i vitku liniju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota