• 2

Vreme čitanja: oko 5 min.

Dve Sarajke koje su oduševile Balkan: Samka i Hatidža su prozvane "modnim ikonama", a obožavaju autentičnost

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako navode, razočarale su se u današnje sugrađanke, ali se zato dodatno trude da im budu inspiracija

  • 2

Samka i Hatidža su dve žene koje su pokupile simpatije širom Balkana. Ove dame je  nemoguće ne primetiti kada prošetaju ulicama u fantastičnim stajlinzima.

Okarakterisane su kao "modne ikone" Sarajeva, a nedavno su otvorile i zajednički "Instagram" profil @samka_i_hatidža, na kom pokazuju svoje odevne kombinacije, koje uvek u "duetu" nose.

Samka Cerić ima 70 godina, njena najbolja drugarica Hatidža Čolaković 81, a za "Klix.ba" su govorile kako žele da inspirišu penzionerke svojih generavija, ali i druge žene u njihovoj državi.

- Upoznale smo se u Donjem Vakufu na Vrbasu i od tad se više nismo razdvajale u smislu da jedna s drugom kontaktiramo i kad smo daleko - navode one u intervjuu.

Samka potom navodi da ju je životni put odveo daleko od Sarajeva i Donjeg Vakufa, kada je zbog rata otišla u SAD. Nakon penzionisanja odlučila se vratiti u Bosnu i Hercegovinu, a ističe da ju je razačaralo to, kako danas žene, pogotovo u Sarajevu, izgledaju.

- Ne mogu da verujem da su žene toliko izgubile volju. Moraju se malo trgnuti. Pre rata je važilo da su Sarajke najljepše i najdoteranije žene bile i uvek je bilo takmičenje Sarajevo-Split. Međutim, to nije isto nakon rata. Da tadašnje Sarajke danas šetaju Ferhadijom, gospođa Hatidžaja i ja ne bi bile primećene. Ovde je trenutno situacija takva. Da ste '75-te prošli Ferhadijom, nije se znalo koja je žena doteranija, divne su Sarajke bile. To ne može niko pobiti. Prva moda je bila na Sarajkama - govori Samka za "Klix.ba".

Svoj stil opisuju kao jedinstven, baš zato što današnje trendove prate na jedan drugačiji način, što doprinosi da se danas ističu na ulicama među ostalim ženama.

- Ja u ovim godinama ne moram nikome ništa da objašnjavam. Odlično znam ko sam i šta sam. Još bolje znam šta neću. Ne trudim se da budem mlada, trudim se da budem zadovoljna. Poznata izreka ima: "Neko stari kao cipele, neko k'o Katedrala" - objašnjava Samka.

Gde greše današnje žene?

Ove vesele penzionerke ne prepisuju sve zasluge odeći, već i njihovom držanju, jer, kako one to najbolje opisuju, "stil ne znači skupe stvari".

- Ne treba ni novac za to, samo malo smisla. I ta žena će se bolje osećati kad se sredi, to je moje mišljenje. Uvek kažem, žena nije rođena da bi bila za šporetom i da čisti. Mora voditi računa o sebi. Čim volite sebe, volite i ljude oko sebe - navodi jedna od sarajevskih "modnih ikona".

Upitavši ih za savet koji bi dale mladim ženama ističu da slepo praćenje trendova može biti najveća greška koju naprave, te na to dodaju:

- Ja nikad neću kupiti kad kažu da je moderno nešto - ako vama stoji, ne znači da stoji i meni. Mnoge žene greše s odabirom boje kose. To je najveći problem, jer boja kose određuje i koje boje odeće možete nositi.

Sve ovo što su u intervjuu govorile, zapravo je baza njihovog podsticaja da otvore i zajednički profil na društvenim mrežama, kako bi ženama davale barem neku ideju, "kad na njima vide te boje".

Gospođa Hatidža studirala je na Pravnom fakultetu, radila u MUP-u, da bi na kraju karijere bila konzul u Istanbulu, a navodi da ne voli jednoličnost.

- Volim da je drugačije nego kod drugog sveta. Može nekad da bude gore, ali je meni draže, jer nije isto - kaže nam.

Svoj stil je "nasledila" od svoje majke, a podelila je još jednu mudrost, kritikujući čestu pojavu gojaznosti kod mladih ljudi i ističući da je naš fizički izgled odraz toga koliko zapravo volimo sebe.

- Mislim da treba voleti sebe, pa ćete voleti i druge - dodaje.

"Neka imate jednu majicu, ali da ste zadovoljni u duši"

Nabrajale su savete i "pravila" kojih se i same drže, a Samka je na to dodala:

- Počeću od sebe, ja volim skupe i kvalitetne stvari jer mi to moj budžet dozvoljava. Ja polažem strašno puno na tašne i cipele i mislim da je to vrlo bitno za jednu ženu. Kad žena ide prema meni, ja joj pogledam cipele i tašnu, ne mora vaditi ličnu kartu, znam ko je.

Što se tiče žena na Balkanu, koje u većini nemaju taj luksuz da troše novac na skupocene komade garderobe, udelila je jedan mudar savet.

- Ženama bih savetovala - minimum svaka ima pet do deset pari cipela koje u godini ne obuje dva puta. Bolje je da kupi jedne kvalitetne, da ih ne skida s nogu i uvijek će dobro izgledati. Meni je bitno da cipela, tašna i bunda budu kvalitetne. To odaje ko ste i šta ste. Ženama ne bih savetovala da kupuju u "Zari" i drugim "haj-strit" brendovima. Skupi su, a svi isto izgledamo. Na pijaci imate divnih stvari, potrebno je samo malo osećaja. Mlađe generacije su na internetu, neka prate modne kuće da bi dobili ideju - navodi ona.

Uz sve to, osvrnula se i na ono što često sputava naše žene u društvu:

- Ja sam rođena takva, neko me voli, masu iritiram, ali ja nikad nisam živela za svet. Živim svoj život. Savetovala bih našim ženama kojima prođe život zbog pitanja: "Šta će narod reći?". Pustite vi šta će narod reći, živite kako se vama sviđa. Neka imate jednu majicu i jednu suknju, ali da ste zadovoljni i nasmejani u duši.

Govoreći o modi, Hatidža ističe da su njoj najvažnije boje, a da nema veze odakle je koja "krpica" i koliko je koštala. Ona obožava kada se probudi i vidi vesele boje i svetle. Kako otkriva, često su znali da je zovu nadimkom "bela žena", jer usred zime obožava da nosi bele bundice i sve ostalo da bude u toj nijansi.

- Volim žutu, belu, narandžastu, zelenu, a odakle to sve? Iz kuće sam ponela od majke, majka je znala da šije, otac mi je bio obućar. Izmišljala sam, znala sam šta sam htela, znala sam i da nacrtam. Kad sam došla u Sarajevo govorili su: "Vidi one", a ja na nogama 12 centimetara štikle i kratke pantalone. Nemam posebno ni da volim neke modne kuće, meni je boja ta koja sve određuje. Ne patim od toga da to mora biti firma ova ili ona. Kupujem gde god mi se nešto svidi - kaže gospođa Hatidža.

Veselog duha koji odudara od njihovih godina, Hatidža i Sami, kako joj tepa drugarica, kažu kako se često zaklinju da će "jedna drugu zaustavljati pri kupovini".

Za kraj ponavljaju da je ključ da bi bili interesantni i upečatljivi to da budete drugačiji, te da se to ne može desiti "ako nas deset prođe u istim kaputima".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kad se moda preseli u pozorište: Revijom posvećenom Tamari Bakić zatvoren Fešn selekšn

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Eto!

    5. decembar 2023. | 17:18

    Bravo ispisnice! Ne dajte se zbuniti!

    Podelite komentar

  • Zora

    7. decembar 2023. | 13:27

    Svako ima svoju Rusku Jakic.

    Podelite komentar