• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trendovi u svetu lepote: Šta nam je donela 2023, a šta nam obećava naredna godina, otkrivaju domaći eksperti

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sudeći prema prognozama, smeši nam se uzbudljiva godina na polju lepote i nege

  • 0
nega kože lepoza lice Foto: Shutterstock

Od dnevnih rituala u nezi kože, preko estetskih i "anti age" procedura, pa do "make up" trendova, 2023. na polju lepote bila je inspirativna, raznovrsna i zabavna. Glavni „protagonisti“ su se smenjivali, ali imperativ je ostao isti - osećati se dobro u svojoj koži, negovati prirodan izgled brižljivo odabranim preparatima uz zabavan "make up" na kraju.

A kako su naši bjuti eksperti videli godinu koja je na izmaku i kakve tendencije najavljuju za 2024?

Dr Marija Stojančić, dermatolog, kaže da su godinu za nama obeležili razni trendovi u nezi kože, a kao glavni akteri među aktivnim sastojcima izdvojili su se hijaluronska kiselina, niacinamid, vitamin C, retinoidi u raznim oblicima i neizostavni SPF.

Dr Marija Stojančić, dermatolog Foto: Dušan Stević

- Ono što je pohvalno jeste to što su korisnici nikad informisaniji o efektima ovih sastojaka i proizvoda, kao i o njihovom pravilnim kombinovanju. Najbitnije je poštovati svoj tip kože, ne preterivati sa brojem preparata i obratiti se dermatologu za savet ukoliko imate problem. U novoj godini očekujem da se ovaj trend „investiranja“ u svoju kožu nastavi, i što se tiče kućne nege i što se tiče neinvazivnih procedura u ordinacijama. Takođe, verujem da će se sve više pričati o uticaju izbalansirane ishrane, regulacije stresa, suplementacije i faktora okoline na zdravlje i starenje kože - kaže.

Dr Brankica Tepavčević, plastični hirurg, ističe da se među "anti age" tendencijama tokom godine na izmaku izdvojila primena aparata koji se zasnivaju na energiji (energy-based devices), a koja je dominirala nad injekcionim procedurama.

Dr Brankica Tepavčević Foto: Dušan Milenković

- Napredak u medicini je očigledan kroz upotrebu modernih aparata koje možemo da koristimo samostalno u cilju podmlađivanja i uklanjanja znakova starenja, a i kombinovano sa estetskim hirurškim intervencijama kako bi poboljšali efekat samih operacija i ubrzali period oporavka posle hirurgije - kaže.

Prema njenim rečima, sledeće godine se vraćamo pravim estetskim principima, harmoniji i idealnoj proporciji. Očekuje da će 2024. godina biti vreme renesanse u estetskoj hirurgiji.

Nena Ilić, "make up" artist, kaže da ne prati trendove po svaku cenu, ali voli malo da unese novine.

Nena Ilić Foto: Miomir Milić

- Već dugo traje "cat eyes" trend, pa sam prilagodila svoj make up tom trendu ostajući verna svom senzibilitetu. Takozvani "latte make" up mi je oduvek bio zanimljiv i radila sam ga uživajući. Sada, kada je ovaj stil koji podrazumeva tonove na licu poput boje kafe, dobio i naziv, lakše ga je objasniti. Za sledeću godinu se i dalje preporučuje sjajna koža, što me jako raduje, hologram oči, to jest oči sa senkama ili ajlajnerima koje se prelamaju i neizbežne crvene usne“ - ističe.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža lica: Tretman kome nisu odolele ni svetske zvezde

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota