• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkud svuda crvene čarape i hulahopke? Mali istorijat ovog modnog trenda

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Crvene čarape dugo su bile deo novogodišnjeg duha i običaja, ali u poslednje vreme su zaista sve prisutnije i mimo praznika

  • 0
Crvene hulahopke Foto: Shutterstock

Ako vam se čini da ste u poslednje na društvenim mrežama vreme češće (nego obično) viđali crvene najlon čarape na slikama - nije vam se učinilo.

Trend crvenih najlonki izgleda kao da je preplavio "Instagram", "TikTok", a sve češće i ulice. Pitanje je - zašto?

Crvene čarape dugo su bile deo novogodišnjeg duha i običaja, ali u poslednje vreme su zaista sve prisutnije i mimo praznika. Kako piše "Vogue", uvek postoji dublji razlog iza svakog iznenadno prisutnog trenda, pa čak i kada je proizvoljan poput crvenih čarapa.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Olga Maselskene (@olemaselskene)

Istoričarka mode i profesorka na Univerzitetu Sent Džon, Ema Meklendon, kaže da je ovaj modni pokret samo još jedan proizvod oživljavanja 2000-ih.

- Videli smo veliko interesovanje za ovaj stil na društvenim mrežama i među kupcima generacije Z - primećuje istoričarka, ali ističe i da je pokret s počekta milenijuma, bio inspirisan ranijim trendovima 20. veka:

- Pre 2000-ih, najznačajniji period za hulahopke u boji bio je tokom 1960-ih. Dizajnerka iz Londona Meri Kvant je napravila od neprozirnih hulahopki u bolji kamen temeljac londonske estetike. Veza između mladalačkog, modernog, londonskog stila i hulahopki postala je tada toliko jaka da je čak i manekenka Tvigi izašla na tržište sa svojom linijom koja je postala senzacija.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Elodie Romy (@elodieromy)

Istoričarka mode Rubi Redstoun takođe je rekla par reči o značaju crvene boje u modi, i to još pre 1960-ih - posebno u odeljenju donjeg veša i čarapa.

- Crvena boja je jedna od prvih koja je uvedena u mnoge kulture u istoriji mode, i dugo je imala jak društveno-politički značaj - ističe istoričarka i dodaje da je u nekim kineskim kulturama, nošenje crvenih čarapa bio način da se odbranite od "loše sreće".

- U starom Rimu religiozne ličnosti nosile su crvene čarape da bi se razlikovali od nevernika. Katolički papa i danas nosi crvene čarape iz sličnih razloga! U renesansnoj Evropi, crvene hulahopke i čarape ukazivale su na visok društveni status, jer su pokazivale pristup korisnika skupim inovacijama u tehnikama farbanja i tkanja – kao i njihov odličan ukus za odeću.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ale Segura (@alexsegurasanz)

Crvena manija – posebno u odeljenju za hulahopke – danas, očigledno, ne pokazuje znake usporavanja. Viralna modna opsesija i Instagram hir, sa svim navedenim, međutim postaje sasvim razumljiv. Novi-stari trend nošenja crevnih čarapa je, ne samo modna "poruka" da pratite aktuelnosti, već je i omaž ikonama stila 60-ih i potecijalna amajlija za sreću. Tako da - neka se crvene igre nastave.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Modni predlozi za poslovne prilike

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota