• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zašto nastaju tamni krugovi ispod očiju i kako da ih se rešite?

M. M.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Podočnjaci ne mogu uvek da se u potpunosti spreče,, ali postoji nekoliko načina kako da brinete o koži da smanjite šansu da se pojave ili pogoršaju

  • 0
Podočnjaci Foto: Shutterstock

Tamni krugovi ispod očiju (medicinski poznati kao periorbitalna hiperpigmentacija) su prilično česti i obično bezopasni.

Možda ćete primetiti zatamnjenje ili efekat senke u obliku polumeseca duž kože ispod očiju u smeđoj, plavoj, ljubičastoj ili crnoj nijansi u zavisnosti od tona vaše kože.

Na njihovu pojavu utiču različiti faktori poput genetike, starenja, umora i još mnogo toga, a na sreću, možete da ih umanjite kućnim i profesionalnim tretmanima, kako otkriva "Health".

Podočnjaci, lice, oči, oko. obrve, obrva, trepavice, maskara, šminka Foto: Shutterstock

Šta uzrokuje tamne krugove ispod očiju?

Tamni krugovi su možda najuočljiviji nakon neprospavane noći, ali zapravo postoje različiti uzroci koji doprinose njihovom razvoju.

Genetika: Obično se javljaju u porodici. Studije su pokazale da porodična istorija podočnjaka povećava verovatnoću da ćete ih i vi iskusiti i da bi to mogao biti najznačajniji faktor rizika.

Starenje: Kako starimo, naša koža postaje tanja i gubi elastičnost i volumen. Ove promene na koži na delikatnom području ispod očiju omogućavaju krvnim sudovima da postanu uočljiviji - što zauzvrat dovodi do tamnijeg izgleda boje kože.

Alergije: Kod ljudi koji imaju alergije, zagušenje u sinusnim šupljinama može da izazove oticanje krvnih sudova ispod očiju, što dovodi do tamnih krugova. Osim toga, trljanje očiju koje svrbe ili izazivaju nelagodu još više ističe te krugove.

Nedostatak sna: Preskakanje sna može da utiče na proširenje krvnih sudova, što dovodi do zatamnjenog izgleda.

Zadržavanje tečnosti: Pušenje, ishrana bogata slanom hranom, određeni lekovi i neka medicinska stanja koja utiču na štitnu žlezdu, bubrege, jetru ili srce su povezani sa oticanjem ili zadržavanjem tečnosti. A to sve prouzrokuje širenje krvnih sudova ispod očiju.

Izlaganje suncu: Kod nekih, izlaganje suncu utiče na proizvodi više melanina, pigmenta koji koži daje boju. Oštećenja od sunca takođe slabe kožu, a sve utiče da se podočnjaci više vide.

Prva linija lečenja tamnih krugova ispod očiju može da počne kod kuće.

Obavezni sastojci krema za podočnjake

Postoji niz aktuelnih kremom za podočnjake koji se prodaju bez recepta, a mogu da budu odlično sredstvo za borbu. Ali pre toga morate da proverite da li proizvod ima nekoliko ključnih sastojaka.

Pokazalo se da kofein pomaže u smanjenju otoka kada se nanese na kožu, što je korisno za lečenje tamnih krugova izazvanih upalom.

Retinol krema za oči, koja je derivat vitamina A, može da pomogne u podsticanju rasta kolagena i smanjenju pigmentacije kože - što rezultira glatkoćom kože ispod očiju i smanjenom diskoloracijom.

Vitamin K pomaže u povećanju cirkulacije, poboljšanju elastičnosti kože i može nežno da posvetli tamne delove kože, što ga čini idealnim za tretman tamnih krugova.

Poznato je da vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, a takođe može da pomogne i da se koža posvetli kako bi se prikrila bilo kakva potamnjenje ili senčenje.

Podočnjaci, lice, nega kože Foto: Shutterstock

Zeleni i crni čaj

Druga taktika bi mogla da uključi upotrebu ohlađenih kesica zelenog ili crnog čaja koje bi ste stavili ispod očiju kako bi se smanjila upala i stimulisala cirkulacija krvi.

Stručnjaci smatraju da ovo može da pomogne da se izjednači višak tečnosti ispod kože i da se umanji promena boje ispod očiju.Takođe, i hlađenje kože može da pomogne da se privremeno smanji otok.

Zaštita od sunca

Ako imate tamne krugove ispod očiju usled posledice izlaganja suncu, morate da se zaštitite. UV zraci mogu da dovedu do pigmentacije kože (potamnjenja ili promene boje) i da doprinesu pojavi podočnjaka kod nekih ljudi.

Da bi se izbegla dalja oštećenja od sunca u predelu oko očiju, stručnjaci preporučuju nošenje kreme za sunčanje za lice, većih naočara za sunce i šešira na direktnom suncu.

Medicinski tretmani za tamne krugove

Ako ne vidite poboljšanje prilikom korišćenja kućnih preparata, možda je vreme da se obratite lekaru koji može da vam pomogne da suzite uzrok pojave vaših podočnjaka - poput alergija, stanjivanja kože ili nedostatka sna - i da vam ponudi profesionalne opcije lečenja.

Na raspolaganju su vam lokalni proizvod na recep sa jačim aktivnim sastojcima, dermalni fileri za injekcije napravljeni od hijaluronske kiseline koji se mogu koristiti za izglađivanje područja ispod očiju, te laserska terapija koja podstiče rast novih ćelija kože, hemijski piling, estetska hirurgija i druge nove terapije.

Kako sprečiti pojavu podočnjaka

Podočnjaci ne mogu uvek da se u potpunosti spreče, ali postoji nekoliko načina kako da brinete o koži da smanjite šansu da se pojave ili pogoršaju:

  • Koristite svakodnevno kremu za sunčanje kako biste sprečili oštećenje kože i znake starenja oko očiju
  • Nanosite kremu za područje oko očiju ujutro i uveče da biste održali hidrataciju osetljivog područja ispod očiju
  • Spavajte dovoljno da bi pomogli vašoj koži da se popravi i obnovi.
  • Prestanite da pušite da biste izbegli prevremeno stvaranje bora i starenje kože
  • Jedite zdravu ishranu sa malo soli i pijte puno vode da biste smanjili zadržavanje tečnosti
  • Probajte nežnu masažu lica da poboljšate elastičnost i cirkulaciju u predelu ispod očiju

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža lica: Tretman kome nisu odolele ni svetske zvezde

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota