• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna jednojajčana bliznakinja je koristila botoks 20 godina, druga nije: Ovo su njihovi rezultati

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od bliznakinja, koje su praćene skoro 20 godina, primala injekcije botoksa dva do tri puta godišnje, dok druga nije

  • 0
Bliznakinje, botoks Foto: American Medical Association

Plastični hirurg sa Beverli Hilsa dr Vilijam Binder sproveo je jedinstvenu dvodecenijsku studiju na jednojajčanim blizancima koja nam za sad pruža možda i najbolji uvid u to koliko i kako botoks zaista menja izgled lica osobe koja ga koristi.

Eksperiment je podrazumevao da je jedna od bliznakinja, koje su praćene skoro 20 godina, primala injekcije botoksa dva do tri puta godišnje, dok druga nije.

Žene su prvi put fotografisane 2006. godine, kada su imale 38 godina. Bliznakinja kojoj je redovno ubrizgavan botoks imala je vidno glatku kožu i manje bora na licu, dok je lice njene sestre bilo prekriveno uočljivijim borama na čelu i oko usta.

Sledeći set fotografija urađen je šest godina kasnije, 2012. godine, kada su bliznakinje imale po 44 godine. Žena koja nije primala botoks uveliko je dobila podbulo lice i šire vilice.

Obe žene su redovno koristile kremu za sunčanje i nijedna nije nanosila retinol na lice. Takođe, za studiju je bilo važno i to što su živele na različitim stranama sveta, sa značajno različitim nivoima sunčeve svetlosti. Bliznakinja koja nije išao na tretmane botoksa živela je u Minhenu (Nemačka), gde je prosečni UV indeks mnogo niži u odnosu na Los Anđeles (SAD), gde je živela druga.

- Dobro je poznato da jedna injekcija botoksa u ciljni mišić može inhibirati sposobnost pacijenta da stegne taj mišić na nekoliko meseci i na taj način umanji pojavu linija lica koje bi bile očigledne tokom aktivne kontrakcije mišića. Rezultati koji su ovde predstavljeni sugerišu da dugotrajno lečenje takođe može rezultirati dodatnim prednostima i sprečiti stvaranje trajnih linija - takozvanih utisnutih linija - koje se polako manifestuju tokom vremena kao deo normalnog starenja kao rezultat razgradnje dermalnog i epidermalnog tkiva izazvanog ponavljanim mišićnim kontrakcijama. Ovo poređenje identičnih blizanaca (od kojih je jedan primao redovne injekcije botoksa u čelo i glabelarni region 13 godina, a jedan nije) pokazuje da dugotrajno lečenje botoksom može sprečiti razvoj ovih utisnutih linija na licu - navodi se u u studiji koja je objavljena na libertpub.com.

Kako piše, kada se ove linije razviju, mogu se ispraviti samo korišćenjem drugih modaliteta tretmana kao što su fileri ili tehnike obnavljanja kože. Kako se čini da dugotrajni tretman botoksom može dramatično usporiti, ako ne i zaustaviti, ovaj aspekt procesa starenja, izgleda da može i da odloži, ako ne i izbegne, potrebu za takvim tretmanom.

- U zaključku, dugotrajno lečenje botoksom može sprečiti razvoj utisnutih linija lica koje su vidljive u mirovanju. Tretman botoksom takođe može smanjiti pojavu vraninih stopala. Lečenje se dobro toleriše, bez prijavljenih neželjenih događaja tokom 13 godina redovnog lečenja u ovoj studiji - zaključio je dr Binder.

Radi pojašnjenja, bore se formiraju kontrakcijom mišića lica. Istovremeno, sa godinama se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina, proteina koji koži daju strukturu i elastičnost. Koža postaje tanja, suva i teže održava svoj oblik, što dovodi do stvaranja bora.

Injekcije botoksa su izuzetno popularne. Korišćeni su za više od 8,7 miliona kozmetičkih procedura u SAD 2022. Međutim, tretman nije bez rizika. Botoks može da izazove modrice, otok i crvenilo na mestu injekcije. Takođe, lice može da poprimiti smrznut izgled, dok može da se dogodi da zbog oštećenja nerva obrve ili kapci "padnu". Druge ozbiljnije reakcije uključuju anafilaksiju, otežano disanje, glavobolju, pa čak i simptome slične gripu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Svi su šokirani kako njeno lice izgleda, ne koristi botoks, ali ima savet: Džej Lo bez trunke šminke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota