• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

10 namirnica za brži rast kose: Redovno konzumiranje može da poboljša kvalitet dlake

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sigurno je da nekoliko od ponuđenih stvari već koristite u ishrani

  • 0
brži rast kose, kosa, rast kose, nega kose, dužina kose Foto: Shutterstock/kei907

Lepa kosa je jedan od glavnih atributa svake žene i svaka od nas priželjkuje da je kosa negovana i lepa, često i bez preteranog truda.

Iako se trudite sa raznim uljima, maskama, šamponima i slično da joj pospešite brži rast, imajte na umu da je i hrana usko povezana za rastom kose. Kako spolja, tako i iznutra treba učiniti nešto kako bi se pospešio njen rast, piše "Men's health".

Istina je da brzina rasta kose zavisi i od načina života, godina osobe i genetike, ali dosta možete promeniti hranljivim materijama.

Potencijalni nutrijenti povezani sa zdravljem kose uključuju vitamine nedostatke vitamina B12, D, E, A i biotina, riboflavina, folata, cinka i gvožđa. Obezbeđivanje njihovih dovoljnih količina može pomoći u sprečavanju gubitka kose.

Ovo su neke od namirnica koje bi trebalo da jedete ukoliko želite da vam kosa brže raste.

1. Masna riba

Jedan od primera su haringa i skuša jer imaju hranljive materije koje mogu da podstaknu rast kose. Osim toga, odlični su izvori omega-3 masnih kiselina. Ne treba zaboraviti ni losos.

2. Jaja

jaje jaja žumance belance Foto: Pexels/Mikhail Nilov

Ona su odličan izvor proteina i biotina, dva hranljiva sastojka koja su neophodna za rast kose. Takođe su odličan izvor cinka, selena i drugih hranljivih materija za kosu što ih čini jednom od najboljih namirnica za optimalno zdravlje kose.

3. Paprike

Crvena, zelena ili žuta - nije bitno koju boju više volite, dodajte ih u obrok. Paprike su bogate vitaminom C koji deluje kao antioksidant i proizvođač kolagena koji može pomoći u rastu kose.

4. Bademi (orašasti plodovi)

bademi Foto:Pixabay

Ova zdrava užina je dobra za konzumiranje ako se nadate da ćete podržati zdravu kosu. Samo 28 grama obezbeđuje skoro polovinu vaših dnevnih potreba za vitaminom E, plus vitamina B, cinka i esencijalnih masnih kiselina. Osim badema, možete se odlučiti i za neke druge orašaste plodove ili čak i semenke bundeve.

5. Tofu

Tofu i drugi proizvodi od soje sadrže spermidin, supstancu poznatu po svojim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima.

6. Jogurt

Pored toga što je dobar izvor proteina, jogurt sadrži korisne bakterije koje mogu pomoći u podsticanju rasta kose. U studiji u kojoj je jedna grupa miševa pila probiotički jogurt, a druga ne, kod prve grupe je primećen brži rast dlake kao i njena punoća i to u periodu od 20 do 24 nedelje.

7. Avokado

Avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminom E. Ovaj antioksidans pomaže u sprečavanju oksidativnog stresa koji može dovesti do gubitka kose. Koristite avokado kao prilog jajima ili ga napravite za gvakamole sos.

8. Mango

foto Pixabay foto Pixabay

Mango je bogat vitaminom A koji može pomoći u rastu ćelija i zdravlju kože glave. Iako je mango sam po sebi ukusan, ne morate ga jesti direktno. Možete od njega napraviti smuti ili voćnu salatu.

9. Pasulj

Pasulj je odličan izvor proteina, gvožđa, cinka i biotina, koji su neophodni za optimalno zdravlje kose. Zajedno mogu da podrže rast kose.

10. Meso

Meso je bogato hranljivim materijama koje mogu pomoći rastu kose. Protein u mesu pomaže rastu i u popravljanju i jačanju folikula dlake.

Koja je vaša omiljena namirnica od ponuđenih?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ošišala se samo jednom u životu: Ona ima kosu dugu gotovo 1,5m

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota