• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Oni izgledaju kao da su ispali iz filma o Indijani Džonsu: Egiptolozi spajaju modu i edukaciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Darnelovi su pokrenuli @vintage_egiptologist u januaru 2017.

  • 0

Nije često da naiđemo na "Instagram" nalog koji je i estetski lep i edukativan.

Dr Kolin Darnel je egiptolog, pisac i profesor istorije umetnosti sa strašću za sve što je starinsko. Tu ne mislimo na mumije i artefakte, već na njen modni stil.

Darnel spaja svoju stručnost u istoriji starog Egipta sa autentičnom modom iz ranih 1900-ih, odvodeći svoju publiku na neverovatno putovanje, kroz zadivljujuće fotografije, koje prelazi decenije i granice, pa čak i zagrobni život.

Ona svojim pratiocima pruža uvid u drevni svet, a njen suprug Džon, takođe egiptolog, u modnom smislu prati je u stopu dok poziraju u Kairu.

Darnelovi izgledaju kao da su likovi iz romana Agate Kristi ili da su ispali iz filma o Indijani Džonsu. Za "NY Post" su rekli da se ovako oblače svaki dan, pa čak i kada idu na iskopavanja. Za "vintidž" krstarenja Nilom oblače najsvečanije toalete, a dok plešu čarlston, Kolinin crni oštri bob u Kleopatra stilu prati ritam muzike.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dr. Colleen Darnell (@vintage_egyptologist)

Darnelovi su pokrenuli @vintage_egiptologist u januaru 2017. Iako je na profilnoj fotografiji Kolin i nalog je pod njenim punim imenom, to je u velikoj meri zajednički projekat. Ona ima još jedan, solo nalog, @howtoreadhierogliphs, posvećen dešifrovanju drevnog egipatskog pisma.

Dok Kolin u kaki "terenskim" kompletima obilazi sfingu i piramide i sve to beleži njen suprug, produkcija na "Instagramu" zahteva i poduži propratni opis.

- Egipatske pustinje nisu samo lokacije grobnica i hramova; preko njih se prostiru ogromni nizovi pustinjskih puteva koji su povezivali Egipat sa tačkama i narodima daleko izvan njenih administrativnih granica. U ovim oblastima vidimo rezultate kulturnih interakcija - razvoj zajedničke slike autoriteta za južni Egipat i Nubiju tokom pred- i proto-dinastičkog perioda, i razvoj Abgada (i konačno abecede) u interakcijama egipatskih pisara i stranih pomoćnika u ovim udaljenim krajevima. Moje različite džodpure ovde (sve su iz perioda od 1920. do 1940-ih) ukazuju na ova dostignuća kulturnih interakcija (dva para su jahačke pantalone sa džodpurom, jedne standardne džodpur koje se nose sa čizmama za padok). Džodpur je popularizovao general-potpukovnik Ser Pratap Sing, maharadža od Idara, posebno tokom svog putovanja sa svojim polo klubom u Englesku 1897.  Ponekad jednostavni nazivi za odevne predmete, poput džodpura, nose epske izveštaje o ogromnim prostranstvima vremena i prostora - napisali su u jednoj od svojih edukativnih objava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Venčali se poput kraljeva, pili iz zlatnih čaša, hladili ih palminim lišćem: On faraon ona Kleopatra

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota