• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Problemi kose u poznijim godinama: 3 načina da joj vratite punoću i sjaj

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepa kosa i frizura su preduslov ženinog samopouzdanja

  • 1
Seda kosa, siva kosa, seda Foto: Shutterstock

Kako naše telo stari, tako se i određene stvari na našem telu menjaju, poput vlasi kose. Kosa postepeno (ili drastično) postaje seda i svaka od nas treba da se na pravi način izbori sa tim.

- Te promene se dešavaju kao rezultat smanjene aktivnosti matičnih ćelija u folikuli dlake - kaže dermatolog Nilam Vaši.

Iako ne možete da vratite vreme unazad, možete preduzeti korake da pomognete svojoj kosi da povrati mladalačku punoću i sjaj. Evo kako da rešite tri tipična problema sa kojima se suočavaju i muškarci i žene.

Prvi problem: Boja

Iako svi govore o tome da kosa "posedi", pramenovi koji su već na glavi zapravo ne menjaju boju, piše "Consumer reports". Umesto toga, nove vlasi rastu u sivoj ili beloj boji, zahvaljujući gubitku melanocita koji je povezan sa starenjem.

Možete, naravno, da se ofarbate, ali što više imate sedih vlasi, to ćete češće morati da ih farbate i teže ih je prikriti.

Ali pustiti kosu da posedi može biti atraktivna opcija - sa pravom vrstom šampona.

- Pranje kose ljubičastim šamponom jednom ili dva puta nedeljno uklanja sve žute nijanse kako bi seda ili bela kosa ostala živahna - kaže Rene Koen, viši stilista.

„Sivo mešanje“ takođe može pružiti način za postepeni prelazak na novu prirodnu nijansu. Kolorista dodaje neke svetlije i tamnije nijanse u vašu kosu kako bi se sedi pramenovi bolje stopili. Najbolje funkcioniše za ljude koji imaju najmanje 25 posto sivih.

Drugi problem: Gubite kosu

- U starijim godinama, u bilo kom trenutku, više dlaka se nalazi u fazama mirovanja ili opadanja, a manje njih je u fazi rasta. I prečnik pojedinačnih pramenova takođe postaje manji, zbog čega kosa izgleda manje puna - kaže Vaši.

Rešenje za ovaj problem su sprejevi za suvo teksturiranje koji će dati debljinu kosi i učiniti da privremeno izgleda punija. S druge strane, šamponi za povećanje volumena, balzami i pene neće dati poželjan efekat.

Treći problem: Kovrdžava kosa

Sede dlake ponekad rastu grublje, što može učiniti da kosa izgleda kovrdžavo i neukroćeno. Možda je to samo starost, ali faktori životne sredine takođe igraju ulogu.

- Hemikalije i toplota mogu uticati na starenje kose. A vreme na suncu može razgraditi proteine u kosi i takođe dovesti do promena koje utiču na teksturu novih pramenova - kaže Vaši.

Rešenje može biti keratinski tretman čime će kosa izgledati ravnomernije i više glatko. Iako postupak može trajati nekoliko sati, rezultati će trajati mesecima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Milica

    5. februar 2024. | 18:48

    Kakvi su to sprejevi za pojačanje debljine i teksture kose? Na kojoj su bazi? Pitam jer mi je kosa veoma tanka kao paučina, nije seda iako imam 55godina ali imam alergije na farbe za kosu i mnoge preparate za negu kože i kose, pa se zato ne farbam niti koristim mleka za telo i losione. Možete li napisati gde mogu da se kupe ti sprejevi i šta sadrže?

    Podelite komentar