• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eldina Jaganjac je prestala da se depilira i čupa obrve, a njena poruka je poučna i antifeministima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Eldina veruje da muškarci negativno komentarišu njen izgled samo na osnovu sopstvene nesigurnosti jer ih to navodi na pitanje "šta znači biti muškarac"

  • 2

Tridesetjednogodišnja učiteljica Eldina Jaganjac, koja je odrasla u Bosni, a živi u Kopenhagenu, primenila je zanimljivu metodu odbijanja muškaraca koji nisu "onaj pravi" - prestavši da čupa obrve i depilira lice i nausnice. Insistira da ova radikalna odluka ne čini da se oseća manje ženstvenom, već joj daje veće samopouzdanje.

Jaganjac je ispričala za "Dailymail" kako je odrasla u malom gradu u kojem se očekivalo da se svi uklope u jedan šablon. Kako je starila, postajala je isfrustrirana činjenicom da se od žena očekuje da troše više vremena i novca na održavanje svog izgleda, u odnosu na muškarce.

- Pre nego što sam dozvolila da mi obrve izrastu, osećala sam kao da postoje izuzetno ograničene mogućnosti za to kako žene treba da izgledaju. U poređenju sa muškarcima, od nas se očekuje da trošimo mnogo više vremena i novca na svoj izgled samo da bismo bile vizuelno prihvatljive u društvu, posebno kada smo u javnim prostorima - navela je.

U martu 2020, Eldina je odlučila da prestane da čupa dlake između obrva i uklanja dlake iznad gornje usne, ignorišući društvena očekivanja - ne zanima je šta drugi misle o njoj. Ipak, reakcije okoline nisu uvek prijatne, te učiteljica često privlači "negativne poglede".

- Nije me briga šta ljudi misle. To je lični izbor i volela bih da ljudima nije stalo. Dok sam odrastala, primetila sam da su me smatrali "grubom" jer sam imala bujnije dlake od mojih vršnjakinja. Gledala sam devojčice oko mene kako paniče, počinju da se briju i čupaju sve što se iščupati može samo da bi bile prihvaćene.

Uprkos pojedinim uvredljivim komentarima, Eldina veruje da muškarci komentarišu njen izgled samo na osnovu sopstvene nesigurnosti jer ih to navodi na pitanje šta znači biti muškarac.

- Želim da prenesem poruku da smo svi različiti i to je u redu. Ne postoji ispravno ili pogrešno, ali svaka osoba, bez obzira na svoj pol, treba da ima pravo da radi šta želi sa svojim izgledom. Dakle, postoji ova osnovna predrasuda da su žene iz južne Evrope ili sa Bliskog istoka inherentno manje ženstvene i stoga moraju mnogo da promene na sebi da bi se uklopile u prilično usku ideju o ženstvenosti.

- Mislim da moramo da postavimo pitanje zašto mi, kao društvo, smatramo da je toliko važno da žene uklanjaju dlake sa svog tela? Mislim da bi ovo trebalo da bude toliko irelevantno jer postoji mnogo drugih i važnijih stvari na koje se treba fokusirati - poentirala je Jaganjac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "On mi je podrška za sve": Kilibarda za Telegraf.rs otkrila kako provodi vreme sa svojim izabranikom

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Mita

    1. februar 2024. | 16:31

    Ti si cero,tatin sin.

    Podelite komentar

  • Vitez Koja

    1. februar 2024. | 19:41

    Da budem iskren u pravu je.Meni se ne sviđa njen izgled i fazon i ja definitivno nisam pravi muškarac za nju.Ako njoj ta "taktika" daje željene rezultate i oseća se ok, ja nemam ništa protiv.Što bi rekli nema poljupca dok brkovi ne ožare.

    Podelite komentar