• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šake su jedan od prvih delova tela na kojim se uočava starenje: Dermatolog o nezi i izboru kreme

O. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ruke su podložne starenju baš koliko i lice i vrat. Dobra krema, zaštita od spoljnih faktora i sunčevih zraka recept su za njihov savršeno negovani izgled

  • 0
Olga Osipov, nutricionista Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Često se kaže da se nečije godine zapravo najbolje otkrivaju po - rukama. Koža šaka jedna je od najtanjih na telu i usled gubitka kolagena kao i uticaja spoljnih faktora, podložna je svim znacima starenja podjednako koliko i koža lica i vrata. Uprkos tome često ih neopravdano zapostavljamo u nezi. Zašto bi smo morali da rukama posvetimo pažnju kakvu zaslužuju i uvedemo rutinu u nezi, za Ona.rs objašnjava dermatolog dr Olga Osipov:

Jedan od prvih delova tela na kojim se uočava starenje jesu upravo šake jer je koža često izložena spoljnim faktorima poput sunca, UV zračenja i hladnoće, ali i zbog njihove stalne aktivnosti. Znaci starenja na ovom delu telu ogledaju se najčešće u vidu pojave bora, pega, fleka i lomljivih noktiju.

Takođe, prema rečima naše sagovornice, suva i gruba koža česta su pojava, pogotovu zimi. Uz to se po nekad pojavljuju crvenilo i svrab:

– Izloženost hemikalijama poput deterdženata, preparata za čišćenje kao i sredstava za dezinfekciju, kao i duži kontakt sa vodom, oštećuju kožnu barijeru. Ovo je posebno problematično kod osoba koje imaju sklonost ka ekcemima (dermatitisu), pa se kod njih češće javljaju i infekcije praćene bolom, peckanjem i jakim svrabom šaka – kaže dr Osipov.

Ruke, krema, nega ruku Foto: Shutterstock

Da bi se sprečila pomenuta oštećenja i odložilo starenje, zaštita kože ruku od štetnih uticaja je od velikog značaja. Tako se savetuje korišćenje zaštitnih rukavica prilikom čišćenja i pranja u domaćinstvu a kako bi se sačuvala kožna barijera. Tokom zimskih hladnih dana obavezno je nošenje rukavica, a preporuka je i da se vazduh u prostorijama u kojima se boravi što više vlaži kako bi se sprečilo sušenje kože:

Birajte kvalitetne blage i neutralne sapune i sredstva za kupanje. Nakon kontakta sa vodom, ruke treba dobro prosušiti i više puta u toku dana namazati kremu za negu. One koje su bogatije masnim supstancama se preporučuju zimi. Takođe, masnije kreme se mogu koristiti i noću, ponekad i uz korišćenje tankih plastičnih rukavica nekoliko sati što omekšava i vlaži kožu. U prolećnim i letnjim mesecima pogodniji su losioni za ruke koji su na vodenoj bazi. Nanošenje preparata sa UV faktorima za zaštitu od sunca je obavezno.

S obzirom na to da na tržištu postoji veliki izbor, na pitanje kako da odaberemo najbolju kremu za ruke shodno našim potrebama i šta bi sve ona trebalo da sadrži, dr Olga Osipov savetuje:

- Efikasna krema za ruke treba da omekša kožu, održava dobru vlažnost, da spreči prerano starenje i zaštiti kožu od spoljašnjih negativnih uticaja. Neki od najefikasnijih sastojaka su glicerin, nezasićene masne kiseline, urea, vazelin, hijaluronska kiselina, vitamini C i E. Za stariju kožu se preporučuju retinol, voćne kiseline, antikosidansi…U dnevnoj nezi zaštita od sunca je imperativ.

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Našminkajte se elegantno za Dan zaljubljenih: Crveni karmin ostaje u fioci ove godine

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota