• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Biblija, Vizantija i ... Dolce & Gabbana?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prelepi primeri ove vizantijske umetničke forme opstaju u Aja Sofiji u Istanbulu (Konstantinopolj), koju je Vizantijski car Justinijan I naredio da se izgradi na nadašnji dan (23. februar) 532. godine

  • 0
Modna revija iz 2013. godine Dolce & Gabanna Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP / Profimedia

Godine 2013. modni dizajneri Domenico Dolče i Stefano Gabana predstavili su kolekciju pod nazivom "Mozaik po meri", inspirisan katedralom u Monrealu, prelepo ukrašenom crkvom iz doba Vizantijskog carstva.

Manekenke su šetale pistom u Milanu u zlatnim haljinama ukrašenim religioznim motivima i raskošnim nakitom koji je odražavao raskoš ovog nekada moćnog hrišćanskog Istočnog rimskog carstva.

Inspiracija za ovu religioznu modnu kolekciju bili su vizantijski murali koji datiraju iz 12. i 13. veka. Dolče i Gabana odštampali su ove religiozne slike na haljinama i kompletima, kreirajući sopstvene vizije dodavanjem teksture, teških perli i šarenih ukrasa. Manekenke su se na pisti pojavile sa pozlaćenim krunama i velikim zlatnim raspećima, gotovo i same se predstavljajući kao religiozne ikone.

Siluete su se kretale od dužih večernjih haljina, do kraćih sukanja i mini-haljina, preko prozirne crne čipke ispod rubova mozaičnih toaleta. Paleta boja pripovedala je o religioznoj predanosti: bela je postala simbol čistote, crna žalosti, a izuzetno smela crvena, kao simbol moći i strasti, zatvorila je ovu nesvakidašnju reviju.

Zašto Vizantijsko carstvo?

Dizajneri crpe inspiraciju iz sopstvenog porekla i iskustva, često koristeći istorijske i/ili verske teme u svojim umetničkim izborima. Za Dolče i Gabanu, njihovo zajedničko italijansko katoličko vaspitanje je verovatno igralo ulogu u njihovoj kreativnoj odluci da oponašaju mozaike koji ukrašavaju ovu vizantijsku crkvu i druge slične njoj.

Vizantijsko carstvo je počelo kao istočna polovina Rimskog carstva. Nakon raspada Zapadnog rimskog carstva u petom veku, Vizantijsko carstvo je postalo vladajuća sila u svetu Mediterana kroz koje su prolazila sva bogatstva i bogatstva kontinenata Evrope, Azije i Afrike do uspona Otomanskog carstva u 15. veku. Hrišćanstvo je napredovalo pod vizantijskom vlašću, koje je legalizovao rimski car Konstantin 323. godine nove ere.

Ovaj čin je omogućio hrišćanima da konačno javno obožavaju i stvore svoje svete prostore ukrašene slikama koje su prenosile teološke stavove i podsećale pokrovitelje na biblijske priče i svece.

Freske i mozaici bili su tada najpopularniji mediji koji su se koristili za ukrašavanje crkava i katedrala širom teritorije Vizantije. Prelepi primeri ove vizantijske umetničke forme opstaju u Aja Sofiji u Istanbulu (Konstantinopolj), koju je Vizantijski car Justinijan I naredio da se izgradi na nadašnji dan (23. februar) 532. godine.

Od drugih vizantijskih crkava tog vremena ističu se i San Vitale u Raveni i kao i katedralame u Monrealu, Čefalu i Martorani na Siciliji.

Vizantijske mozaike odlikuju stilizovane (uprošćene) figure i široka upotreba zlata koje je reflektovalo svetlost kroz unutrašnjost crkve. Za razliku od ranijih helenističkih mozaika, koji su koristili šljunak i kamenje nepravilnog oblika, vizantijski mozaici su prilagodili rimsku metodu ugradnje staklenih tesera (grčki za "kvadrate") u vlažni cement, dajući slici veoma čist i uredan izgled. Ove karakteristike se mogu videti na odevnim predmetima u kolekciji Dolče i Gabana iz 2013. godine.

Moda u Muzeju Biblije

Muzej Biblije u Vašingtonu poseduje nekoliko komada iz ove kolekcije i deo su njihove stalne postavke još od 2017. godine.

Jedna od haljina bila je vrhunac revije na pisti 2013. i prikazuje sliku Marije, Isusove majke, direktno inspirisanu mozaikom iz 12. veka. Boje njene odeće su malo izmenjene, a na njenu glavu je dodata složena kruna sa visećim draguljima. Kao ukraz sa glavu, izložena je kruna slična onoj carice Teodore, koja se vidi na mozaiku iz šestog veka iz crkve San Vitale u Raveni.

Pored ovog komada, muzej poseduje i haljinu bez naramenica sa odštampanom slikom anđela, mala torbica ukrašeno draguljima, ogrlicu sa krstom i krunu - sve iz Dolče i Gabana zbirke od 2013. godine.

Međutim, D&G nisu jedini koji su koristili religiozne motive u svojoj modi, pa su tako u ovom muzeju izložene i haljine od Versaćea, Alekandera Mekvina, Dživenši i Žan-Pol Gotjea, od kojih su svi u svojim dizajnima predstavili biblijske teme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ana Mitić je zasijala u dve kombinacije: Modni editorijal bogatiji je za još jednu lepoticu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota