• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Marija Spirić: Damski broševi od satena, tila i pliša za ženstvenost i eleganciju

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Marija kaže da inspiraciju za svoje radove nalazi u svemu što je okružuje, ali i da joj takav rad predstavlja odmor posle časova u školama u kojim radi kao nastavnica likovnog

  • 0
Marija Spirić brosevi Foto: Privatna arhiva

Marija Spirić poznata je u Vranju po izuzetnim grafikama, ali sve češće ljudi je prepoznaju i po cvetnim aranžmanima od satena, zatim po dečjim maskama, torbicama, vizirima i damskim broševima.

Satenske ruže na broševima i cvetnim aranžmanima najčešće odaje nedostatak mirisa, jer su gotovo identične onim živim cvetovima.

Marija kaže da inspiraciju za svoje radove nalazi u svemu što je okružuje, ali i da joj takav rad predstavlja odmor posle časova u školama u kojim radi kao nastavnica likovnog.

Marija Spirić broševi Foto: Privatna arhiva

- To su unikatni cvetni aranžmani, lep i originalan poklon, sebi ili drugima. Nekad mi treba manje vremena da ih uradim, nekad više, sve zavisi od toga koliko treba da se seče materijal, ušiva ili lepi. Moja, uslovno rečeno umetnička karijera ide uzlaznom putanjom, ali od kako sam rodila decu, dve ćerke, to ide sporijim tempom - kaže Marija i dodaje:

- Kada je reč o maskama, njih najčešće pravim za dečje rođendane. Dečaci naručuju likove fudbalera, a devojčice princeza, vila… Pravim jednoroge, druge crtane junake, sve zavisi od uzrasta. Neke aranžmane i maske naručuju i igraonice, kao i torte od kartona prilagođene devojčicama ili dečacima.

Mnoge od svojih radova Marija poklanja organizatorima humanitarnih bazara, od čije prodaje se uplaćuje novac za lečenje dece ili odraslih, a takvih je u poslednje vreme dosta često u Vranju.

Pored toga, kaže da joj je ovo i dopuna kućnog budžeta, osim što joj služi da ostane u umetničkoj kondiciji.

Marija Spirić rođena je 1983. godine u Vranju. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Prištini 2007. godine na odseku Grafika, u klasi profesora Zorana Jovanovića Dobrotina.

Član je ULUS - a od 2011. godine. Iza sebe ima tri samostalne i više grupnih izložbi.

(Ona.rs / S. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Muzej parfemskih bočica u Bezdanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota