• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Dior" na Nedelji mode u Parizu pokazao eleganciju i čist luksuz, koji ne vrišti, ali ne može da se ne primeti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedelju mode je otvorena omažom dizajneru Marku Boanu

  • 0
Dior Nedelja mode u Parizu Foto: Marechal Aurore/ABACA/Shuttersto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada pomislimo na modni događaj, pomislimo na Nedelju mode u Parizu. Ako treba da zamislimo reviju prestižne modne kuće na tom događaju, zamislićemo "Dior". Baš takav, vrhunski utisak ostavila je u francuskoj prestonici modna bajka koju čini ovaj spoj.

"Dior" je otvorio Nedelju mode u Parizu omažom dizajneru Marku Boanu.

Godine 1967. baš je "Dior" je bio prva pariska kuća visoke mode koja je prihvatila novu ideju, koju je prethodne godine osmislio Iv Sen Loran, o dizajnerskoj modi „spremnoj za nošenje“. Mark Bohan, tada dizajner "Diora", ispravno je procenio da je generacija žena koja je postala punoletna šezdesetih godina prošlog veka bila drugačijeg načina razmišljanja od svojih majki. Novoj generaciji je da butike po imenu Miss Dior.

Diorova revija koja je otvorila ovogodišnju nedelju mode u Parizu održana je u Parku Tiljerije. Bila je omaž modernizacijskim instinktima Bohana, dizajnera Diora već 28 godina, koji je preminuo prošle godine u 97 godina, piše "Theguardian.com".

Dior Nedelja mode u Parizu Foto: Tanjug/AP

Sadašnja Diorova kreatorka Maria Grazia Chiuri nastavila je ono što je uradio Bohan, u potrazi za tkaninama i siluetama najprikladnijim za odeću koja može da podnese različite oblike tela i „pronađe novu silueta za savremenu ženu". Uveo je pantalone, i ravne jakne – jer je jakna sa strukom namenjena jednoj osobi, a svako telo je drugačije. Razmišljao je o tome kako bi njegova odeća mogla da govori novoj generaciji žena.

Tako je revija predstavila čiste krojeve, neprolazne komade i nepokolebljivu ženstvenost. Boje svedene, sa dominacijom crnih i belih tonova, luksuz koji ne vrišti, ali ne može da se ne primeti.

Bilo je tu i neprolaznih klasika i pariskog šika, a sve u potpisu visoke mode i njenog imena – Dior.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević predstavio svoju novu kolekciju: Ko je Diva, a ko Superstar?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota