• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prolećni Perwoll Fashion Week poručuje MaštAI!

O. K.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kompletna manifestacija je u prolećnom duhu razigranosti i maštanja, i realizovana je u saradnji sa AI -Veštačkom inteligencijom

  • 0
Prolećni Perwoll Fashion Week Foto: Nevena Ivanović u saradnji sa AI

Prolećni 53. po redu Perwoll Fashion Week održaće se od 10. do 17. aprila i biće pravi praznik svim ljubiteljima domaće autorske mode, kako etabliranih dizajnerskih imena, tako i mladih talentovanih nada, cirkularne ekonomije - održive mode, i uobičajeno bogatog umetničkog i izložbenog programa.

Kompletna manifestacija je u prolećnom duhu razigranosti i maštanja, i realizovana je u saradnji sa AI -Veštačkom inteligencijom. Možda ovo zvuči kontradiktorno, ali zar nismo iskusili da najvrednije, najkreativnije i najlepše stvari nastaju upravo spajanjem nespojivog, miksovanjem različitosti i njihovim stapanjem u nešto novo i kompatibilno. Smatrajući da je strah koji je kreiran oko primene AI samo dobra reklamna kampanja, usudili smo se da vodimo dijalog sa njom i uživali koristeći je u ovom kreativnom procesu. Ljudska namera, vizija i pre svega osećaj za druga živa bića nešto je što teško može imitirati bilo koja tehnologija. Svakako je čovek taj koji stvara, kreira i mašta, AI je samo prigodan alat koji može biti od velike pomoći. Zato je slogan ove modne nedelje MaštAI!

Revija NITI sjajnog Igora Todorovića, koja je izazvala ovacije na Milanskom Fashion Week-u, svečano otvara 53. Perwoll Fashion Week, u Hangaru u Luci Beograd gde će se održati najveći broj revija, izložbi i pratećih programa. Pored Igora, očekuju nas revije Dragane Ognjenović, Irene Grahovac, Aleksandre Lalić, Vesne Kracanović, Dejane Momčilović, Peđe Nerića, Budislave Keković i mnogih drugih autora omiljenih na našoj modnoj sceni.

Društveno odgovorne teme i negovanje kulture sećanja su ovom prilikom objedinjene u reviji ANGELININA HALJINA, posvećenoj maloj Angelini Aćimović, devojčici koja je stradala u majskim događajima u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar. Angelina je bila talentovana devojčica koja je izradila brojne crteže haljina sa idejom da jednog dana postane modna dizajnerka. U saradnji sa porodicom Aćimović i Fondacijom Angelina, na modnoj reviji će biti predstavljena kolekcija haljina u čijoj izdradi je, po izabranim Angelininim crtežima, učestvovalo više od 25 najpoznatijih srpskih dizajnera i domaćih brendova. Zajedničkim radom na ovom projektu i oživljavanjem crteža mlade, talentovane dizajnerke Angeline Aćimović, cilj je probuditi inspiraciju kod njenih vršnjaka, roditelja, i šire zajednice, pokazujući na koji način se možemo adekvatno baviti njihovim talentima.

Osavremenjen koncept dodele nagrade Boris Nikolić za savremeni modni izraz, pruža šansu najtalentovanijim mladim dizajnerima, koji su se istakli na konkursima Fashion Incubator i studentskim revijama u poslednje tri godine, da se za nju takmiče. U okviru prvog takmičarskog kruga, publika će imati priliku da vidi posebnu reviju na ovom izdanju Nedelje mode. Odabranih pet finalista sa ove revije će se na narednoj nedelji mode predstaviti sa capsule kolekcijama, a najbolji od njih će poneti nagradu Boris Nikolić.

Marija, Emilija i Nikola, pobednici prošlogodišnjeg konkursa Re:think Fashion by Perwoll, će ovoga puta imati svoje prve samostalne revije. Publika će uživati u njihovoj bezgraničnoj kreativnosti i posvećenosti REdizajnu, REcikliranju i REgeneraciji, kojom odeći daju novu vrednost i značenje, a oni u tome što svoju profesionalnu karijeru započnu na najznačajnijoj modnoj manifestaciji u regionu. Inače, Fashion Incubator je projekat BFW Design Collectiva udruženja dizajnera okupljenih oko Beogradske nedelje mode, a podržan je od strane brenda Perwoll koji godinama utiče na pozitivne promene u svetu mode, podrazumevajući održiv pristup pri konzumaciji odeće, posebno kroz proces produžavanja trajanja tkanina i promociju reciklaže, redizajna i obnovljivosti.

Spremite se za (Re)Kreaciju u okviru Cirkularnog dana koji će se održati u KC Grad, koji proslavlja svoj 15ti rođendan baš u ovoj nedelji pa će posetioci uživati u slavljeničkoj atmosferi i prigodnom muzičkom programu. Tu nas očekuje prodajna“ izložba dizajnerski redizajniranih belih košulja. Tim mladih talentovanih dizajnera, na čelu sa dizajnerkom i koordinatorkom za program održive mode na BFW-u Anom Trošić Trajković, je pripremio redizajniranu kolekciju u kojoj su, za materijal, koristili - stare bele košulje. Biće tu i Pop up workshop studio za brze redizajn intervencije na licu mesta. Prisutni će gledati kako od nečega što je bilo za bacanje, nastaje nov, moderan i unikatan komad. Ovaj dan će modni komadi cirkulisati i kroz market Vintage, second hand i green mode, čime je zaokružena priča modne održivosti.

Pored revijskog očekuje nas i bogat Fashion & Art program, u okviru kojeg je otvaranje izložbe NEOGRANIČENA VEZA - UNLIMITED TIES, Nataše Šarić u galeriji Sanjaj, dok nas u uvek atraktivnom foajeu Hangar Stage 1 očekuju - izložba fotografija pobednika konkursa BFW Instashot Pera Arsenijevića, novi modni izazovi u formatu BFW Stage, izložba radova studenata Univerziteta Metropolitan, BFW Pop Up Store – izložbeno prodajna postavka na kojoj modna publika može konzuumirati domaće brendove, kao i tradicionalna i omiljena izložba modnih detalja.

I u duhu poruke koju nam šalje ovo izdanje Perwoll Fashion Week-a, MaštAIte, živite u korak sa vremenom i budite ono što jeste, autentično biće koje oseća, misli, stvara, voli i MAŠTA. Sve drugo, tehnologija verovatno već radi bolje od nas.

Zato MaštAI!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević i Iva Bataković o kreacijama koje su stvorili po skicama Angeline Aćimović

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota