• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prolećni modni diktat: Mantil za svaki dan i u svakoj prilici

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kratki ili dugački, uzani ili široki, u jarkim bojama ili klasičnoj bež boji, ove sezone važno je samo da se u njemu osećate moćno

  • 0
Keira Knightley, Kira Najtli Foto: JosiahW / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Za modne znalce i ljubitelje trendova ali i one sa praktičnim pristupom modi i oblačenju sumnje nema - mantil je najbolji prolećni saveznik. Osim što je omiljeni odevni komad, on se visoko pozicionirao i u popularnoj kulturi zablistavši u kultnim scenama poznatih holivudskih filmova koje su ga urezale doboko u našu kolektivnu memoriju.

Simbol elegancije ali i tajnovitosti

Visokih revera, dvostrukog kopčanja i sa pojasom oko struka prvi mantili dizajnirani su 1920. godine sa idejom funkcionalnosti kako bi zaštitili britanske vojnike od loših vremenskih prilika. Bili su pravljeni od gabardena, vodootpornog materijala koji je izumeo Tomas Barberi, a koji je i danas zaštitni znak istoimene modne kuće i svakako najpoznatijeg brenda mantila.

U posleratnom periodu prepoznata je praktičnost ovog odevnog komada, poneli su ga i muškarci i žene, ali glamur i popularnost će mu ipak doneti - Holivud.

Delio je scenu sa najpoznatijim zvezdama poput Hemfrija Bogarta u „Kazablanki“, Odri Hepbern u „Doručku kod Tifanija“, Meril Strip u drami „Kramer protiv Kramera“ ili Roberta Retforda u filmu „Devojka koju sam voleo“ učvršćujući svoju status bezvremenog komada i simbola elegancije, sofisticiranosti ali i tajnovitosti.

Tendencije za 2024.

Tokom godina mogli smo da budemo svedoci njegove evolucije. Kako su se trendovi menjali tako je i mantil dobijao nove obrise. I za ovu novu modnu sezonu u interpretaciji slavnog klasika dizajneri su dali maha svojoj kreativnosti. U igri materijala, boja i linija mantil je poprimio često nekonvencionalan izgled kakav se dao videti na revijama Diora, Feragama i Antonija Marasa.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Dior Official (@dior)
Ulični stil je još inspirativniji i nudi nam ga u brojnim verzijama - kratki ili dugi, u jarkim bojama ili klasičnoj bež, sa ili bez pojasa, uzak ili širokog kroja.

Kako ga nositi

Idealan izbor i po kiši i po prolećnom suncu, mantil se lako kombinuje kako uz dnevne tako i uz večernje kombinacije. Trpeće i slojevito oblačenje, asesoare, kontrasne teksture, džins i ukrojeno odelo, visoke potpetice koliko i patike.

U izboru idealnog mantila, igrajte se različitim dužinama, krojevima i bojama. Jedino važno je, kako poručuju modni diktati, da se u njemu osećate moćno!

(Ona.rs/Tamara Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako "grmi" Nina Bardić: Potpuno promenila imidž!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota