• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Igor Todorović predstavio kolekciju neraskidivih niti: Moderni dizajn protkan ručnim radom i etno-muzikom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kreacije, koje je već predstavio u Milanu, beogradska publika je jedva dočekala

  • 0

"Niti" - naziv je kolekcije za sezonu jesen/zima 2024/2025 modnog dizajnera Igora Todorovića, čijom je revijom otpočeo 53. Perwoll Fashion Week.

Nenad Radujević, direktor manifestacije, nakon uvodnog govora posvetio je minut aplauza rokenrol divi, buntovnici i ženi sa autentičnim modnim izražajem - Aleksandri Slađani Milošević.

"Svaka tkanina počinje od prve niti", govorio je Igor, te je ovo bio logičan početak uzbudljive i inovativne nedelje mode koja je pred nama.

Kreacije, koje je već predstavio u Milanu, beogradska publika je jedva dočekala, tako da je ovo veče bio svojevrsni dar svakom modnom entuzijazisti, ljubiteljima Igorovog rada u celosti, kao i poštovaocima tradicije i tradicionalnosti.

- "Niti se vezuju za nebo", kaže jedna stara naša izreka, i to je maksima čitave kolekcije. Dok se tka, niti se vezuju za nebo. Te niti spajaju prijateljstva, spajaju dve zemlje, spajaju ono što sam ja naučio u Italiji školujući se, i spajaju neki moj genetski zapis - onoga što je nasleđe našeg umetničkog i zanatskog rada - počeo je Igor za Ona.rs.

Prve taktove "Božura", publika je nagradila gromoglasnim aplauzom, a hod manekenke, koja se pojavila u dugačkoj balon suknji sa vezom, ogrnuta vunenim šalom i ornamentom na glavi, ispraćen je svake sekunde, ne bi li se kreacija što bolje doživela, povezujući emocije sa pesmom koja u svima nama budi osećanje ponosa.

Revija Igor Todorović Foto: Nikola Anđić

Ali Igor se tu ne zaustavlja, etno motiv nije prožet samo kroz muziku - ta vuna od koje je napravljen šal - brana je na Rzavu, od ovce "pramenke", autohtone zlatiborske sorte.

Na taftovima i organdinima prisutan je ručni rad, kao podsećanje da zanatski deo u modi igra uvek prelomnu ulogu. Igor podseća na važnost šivača, vezilja, krojača, žena koje su štrikale i napravile početak modnog procesa.

- Naša žena je navikla da veze na određeni način i na određenim tkaninama, tako da je ovo bilo vrlo izazovno iskustvo - govori nam Igor.

Kolekcijom, dakle, dominiraju prirodne tkanine - svila, vuna i koža. Ona nije trendovska, nije sezonska, ona nije "uklopiva", ona nije ni eksperimentalna. Ona je baš sami početak mode - stil.

- Kolekcija ne govori toliko o trendu, koliko o stilu. Ono što je bilo važno u Milanu, to je prepoznato, jer su nas stavili u kontekst onoga što je napreciznije izrađeno.

Ova revija je "bonus", s obzirom na to da je kolekcija bila predviđena samo za Milansku nedelju mode, ali zahvaljući Nenadu Radujeviću i mi smo mogli da uživamo u svakoj niti na otvaranju 53. Perwoll Fashion Week-a.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bata Spasojević backstage revija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota