• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neprikosnovena legenda modne industrije: Ko je bio Roberto Kavali, žene su ga obožavale

N. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Juna 2013. godine, nagrađen je počasnom diplomom mastera menadžmenta mode na Domus akademiji u Milanu

  • 0
Roberto Cavalli Kavali Foto: Tanjug/AP

Slavni italijanski kreator Roberto Kavali napustio nas je danas, 12. aprila, u 83. godini posle kraće bolesti.

Bio je jako cenjen u svetu mode, a jako poznat po egzotičnim printovima i stvaranju izgleda peskiranog džinsa. Luksuzna italijanska modna kuća Roberto Cavalli prodaje luksuznu odeću, parfeme i kožne dodatke.

Rođen je u Firenci, Italiji. Njegov deda, Džozepe Rosi, bio je umetnik i član pokreta Macchiaioli, čija se dela izlažu u Uffizi galeriji. Kavali se upisao na lokalni Institut za umetnost, fokusirajući se na tekstilne printove. Dok je još bio student, napravio je seriju cvetnih printova na pletivu koji su privukli pažnju velikih italijanskih fabrika čarapa.

Roberto Cavalli Kavali Foto: Tanjug/AP

Ranih 1970-ih, izmislio je i patentirao postupak štampanja na koži i počeo da stvara takozvane patchworkove od različitih materijala. Ove tehnike je predstavio u Parizu, odmah dobivajući narudžbine od brendova poput Hermèsa i Pierre Cardina. U dobi od 32 godine, predstavio je svoju prvu kolekciju pod svojim imenom na Salonu za Prêt-à-Porter u Parizu. Predstavio ju je na pistama Sale Bianca u Palazzo Pitti u Firenci, a kasnije i na pistama Milano Collezioni, džins od štampanog džinsa, intarzirane kože, brokata i divljih printova. Zatim je otvorio svoj prvi butik 1972. godine u Sen Tropeu.

Oženio se Evom Düringer, bivšom Mis Austrije i prvom pratiljom izbora Mis Universe 1977. godine.

Bio je i sudija na izboru Mis Universe 1977. godine, na kojem je njegova buduća supruga (Eva Düringer) bila takmičarka, koja je predstavljala Austriju i osvojila drugo mesto. Žena koja je pobedila bila je prva crna Mis Universe (Mis Trinidad i Tobago: Janelle Commissiong).

Roberto Cavalli Kavali Foto: Tanjug/AP

Juna 2013. godine, nagrađen je počasnom diplomom mastera menadžmenta mode na Domus akademiji u Milanu.

Kavali ima šestoro dece: Tomasa i Kristijanu iz prvog braka, i Roberta, Saru i Danijelea iz drugog braka.

Kavali i njegova druga supruga Eva razveli su se 2010. godine. Manekenka Sandra Nilson, koja je 45 godina mlađa od njega, njegova je partnerka od 2014. godine.

Prošle godine, tačnije 8. marta 2023. godine, objavljeno je da je Kavali postao otac u dobi od 82 godine, te da je dobio šesto dete svog šestog deteta, rođeno iz veze sa Sandrom Nilson. Detetu je dato ime Gridžijo u čast i sećanje na njegovog oca koji je bio upucan od strane nacista u masakru u Cavrigliji 1944. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota