• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

13 godina braka Vilijama i Kejt: Krojači venčanice morali da peru ruke na pola sata, soba bila pod šifrom

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kejt na venčanju poštovala i običaje koji su specifični i u Srbiji

  • 1
Kejt Midlton, vencanje Foto: Profimedia

Verovali ili ne, prošlo je čak 13 godina od kada su na ludi kamen stali princ Vilijama i Kejt Midlton, danas princ i princeza od Velsa. Njihovo venčanje 29. aprila 2011. godine bila je glavna vest širom sveta, oči javnosti su bile uprte u mladu i mladoženju, a posebno u venčanu haljinu tada 29-godišnje Kejt.

Ona je nosila belu haljinu sa V-izrazom koja je imala duge čipkane rukave. Venčanicu je dizajnirala Sara Barton za Aleksandra Mekvina. Kako je tada saopšteno, Kejt je odabrala britanski brend zbog lepote njegove izrade i poštovanja tradicionlane izrade. Njena ideja je bila da "kombinuje tradiciju i modernost sa umetničkom vizijom koja karakteriše rad Mekvina".

Što manje odavanje detalja

Kada je Kejt odabrala kreatora, ta odluka je bila u tajnosti puna tri meseca, što se ostvarilo zahvaljujući vanrednim merama koje su preduzeli palata i dizajnerski tim, piše "People". Kako je tada rekao portparol palate, buduća princeza nije želela da mladoženja sazna za venčanicu sve do dana venčanja.

Princ Vilijam Foto: Tanjug/AP

- Imali smo zavese u sobi u kojoj se šila venčanica, a čistačima nije bio dozvoljen ulaz u sobu dok je i šifra bila promenjena. Nije se ni znalo ko je radio - rekla je krojačica Mendi Juing.

Na svakih pola sata su krojači morali da peru ruke dok su radili na haljini, a na svaka tri sata su se menjale igle kako bi tkanina ostala netaknuta. Kako je tada preneo BBC, preduzete su ekstremne mere kako bi se osigurala čipka koju je kreirao tim iz Londonske kraljevske škole za ručni rad.

Čipka iz 19. veka

Venčanica je, kao što smo rekli, bila dugih rukama sa dve vrste čipke, ali i četiri posebna motiva - ruža, čičak, narcis i detelina. Svi motivi su ručno isečeni i aplicirani na svileni til od slonovače i predstavljaju Englesku, Škotsku, Vels i Severnu Irsku, inače četiri zemlje koje predstavljaju Veliku Britaniju.

Koristila se francuska čipka "čantili" i britanske čipka "kluni". Kako je napisano na internet stranici kraljevske porodice, čipka je aplicirana tehnikom izrade koja je nastala u Irskoj 1820. godini. Na zadnjoj strani steznika bilo je 58 dugmadi prekriveni gazarom i organzom.

Šlep dug blizu tri metra

Ono što je davalo specifičan izgled celoj venčanici jeste i dug šlep 2,7 metra. Ono što vas može začuditi jeste da ovo nije najduži šlep na venčanjima kraljevske porodice. Duži je imala njena svekrva Dajana - čitavih 7,6 metara.

Taj donji deo venčanice je dizajniran tako da kada se raširi izgleda kao cvet i to uz pomoć satenskim lukovima i naborima. Inače je cela venčanica podsećala na kraljevske haljine u viktorijanskom stilu, sužena u struku.

Ispoštovala je sve običaje

Sama Kejt je želela da na sebi ima bitne detalje za njen svečani dan. Tijara koju je nosila, delo modne kuće"Kartijer" bila je pozajmljena. U to je prste umešala kraljica Elizabeta - to je bila njena tijara. Ona je sadržala 739 briljantno brušenih dijamanata i 139 baget dijamanata (izduženi kamen pravougaonig, dugačkog i tankog oblika). Inače, naručio ju je kralj Džordž VI za kraljicu majku 1936. godine, a poklonili su je kraljici Elizabeti za njeno punoletstvo.

Tijara se odlično uklopila u minđuše Robinskom Pelam koje su joj kupili roditelji Kerol i Majkl Midlton - to je na sebi imala kao novo. Imale su oblik krastovog lišća sa dijamantom u obliku kruške, inspirisano po novom porodičnom grbu.

bidermajer, bidermajer Kejt Midlton Foto: LEWIS WHYLD / AFP / Profimedia

Bidermajer je bio u obliku štita i sadržao je đurđevak za sreću, slatki Vilijam za galantnost, zumbul za doslednu ljubav, bršljan za vernost i mirtu za ljubav i brak.

Sve ovo navedeno uglavnom poštuju i mlade u Srbiji, a nije poznato da li je Kejt imala i nešto plavo na sebi.

Druga haljina za prijem

Uveče je Kejt imala drugu haljinu za prijem gostiju takođe od Sare Barton odnosno od Aleksandra Mekvina. Bila je od belog satena sa dekolteom bez bretela optočena dijamantima oko struka. Upotpunila je izgled belim bolerom.

Posle venčanja, 23. jula iste godine, bila je izložena u Bakingemskoj palati i oborila je rekord u posećenosti sve do 3. oktobra do kada je bila izložena. Prema procenama palate, više od 600.000 ljudi je videlo izložbenu haljinu i svi su bili oduševljeni.

I posle više od decenije, ova venčanica je i dalje bila u pamćenju mnogima, a 2021. godine je bila proglašena za jednu od najpopularnijih venčanica u toj dekadi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sestra Kejt Midlton je trudna, a zbog ovoga bi trebalo da se ugleda na vojvotkinju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Перагеније

    29. april 2024. | 12:58

    "Krojači venčanice morali da peru ruke na pola sata" - НИСУ чули за рукавице, па да их баце...?

    Podelite komentar