• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Standardne cvetne kreacije i avangarda: Da li su ove zvezde odgovorile na temu Met gale 2024?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nije bilo Rijane, ni Ledi Gage, a ni Blejk Lajvli

  • 0
Met Gala najbolji 2024 Foto: Tanjug/AP

Ovogodišnja tema Met gale bila je "Bašta vremena", inspirisana istoimenom kratkom pričom iz 1962. godine britanskog pisca J. G. Balarda. Izložba antikvitetnih odevnih predmeta, njih 250, zbog kojih se događaj i održava, iz stalne kolekcije Instituta za kostim, zvala se "Uspavane lepotice: Buđenje mode".

Očekivali smo cveće, drveće, vile, cvetne oreole, insekte, kišu, sunce, jorgan-kapute... Muškarci, tek pokoji su razumeli temu, dok smo od onih koji se drže klasike, očekivali barem ruzmarin na reveru već viđenog crnog sakoa.

Nije bilo Rijane, ni Ledi Gage, a ni Blejk Lajvli. No, iznenadila su nas potpuno nova lica i dizajnerska imena, ali pre toga, napravićemo pregled ličnosti koje su "ubole temu".

Lana Del Rej

Pevačica se pojavila prvi put od 2018. godine i podigla kodeks oblačenja na viši nivo.

Prošetala je zelenim tepihom u bež haljini od tila, rađenoj po meri, koju je dizajnirao Šon MekGir iz "Alekander Mekvina". Haljina je obložena granama drveća duž korseta, a one su se gore nastavljale u najveći mogući ukras za glavu, prekriven velom od tila, koji joj je padao i preko lica. Grane su se protezale i do kraja maksi haljine.

Met Gala najbolji 2024 Foto: Tanjug/AP

Jedini aksesoar bila je crvena ruža koju je sve vreme paradiranja na tepihu držala u ruci.

Bed Bani

Od Benita, iliti pevača Beda Banija, kao kopredsedavajućeg člana Met Gale 2024, očekivali smo smeli, grandiozni i odvažan izgled.

Nije nimalo razočarao.

Ove godine, pevač je nosio prilagođenu kolekciju Mejson Marđela Artisanal, Džona Galijana, posebno uzbudljivu kolekciju u svetu mode ove godine. Da, to je ona modna revija sa "porcelanskim lutkama".

Odeća, koja uključuje crni satenski korset, teget sako sa crnim "grosgrain" reverima, pantalone sa crvenim reverima između nogu i "oblak" kapu na glavi.

Met Gala najbolji 2024 Foto: Tanjug/AP

Baš kao princ iz bajke, stigao je na tepih sa cvetnim buketom u ruci, napravljenim od istog materijala kao i njegova jakna. Flora unutar buketa priča svoju priču: tu su Flor de Maga, nacionalni cvet Portorika; ruže, simbol lepote i čistote; i cvet lana, na koju je Trnova Ružica ubola prst u čuvenoj bajci i pala u večni san.

Pet Megrat, koji je šminkao modele za sada več čuvenu Marđelinu reviju, šminkao je i muzičara, jer je on želeo "lepu, blistavu kožu". Svež i rosni izgled je postignut i izgledao je kao da se probudio iz dugog, mirnog sna.

Donatela Versače

Met Gala najbolji 2024 Foto: Tanjug/AP

Donatela je odlučila da se pre svega pojavi u dobrom i upečatljivom društvu. Nažalost, Endru Skot i Džad Lou su razočarali nemaštovitošću, iako su nosili, naravno, "versače".

Donatela je "izvukla stvar" u dizajnu inspirisanom bršljenom iz "Versače" kolekcije proleće/leto 1997.

- Ima bistre kapljice u obliku jutarnje rose... Ovo je moj "Vrt vremena" - napisala je u opisu svoje "Instagram" objave.

Kim Kardašijan

Kardašijan je nosila "Mejson Marđela kotur" sa izuzetno uskim korsetom, struka stisnutog do gotovo nepostojećih razmera.

Kako se kretala? Kako je disala? Izgleda da i nije, jer nije ni davala nikakve izjave.

I dok se "jedva uvukla" u arhivsku haljinu Merilin Monro pre dve godine (a ta haljina je deo izložbe i to više nikada ne bi trebalo da se menja), izgleda da je za "korsetiranje" bilo potrebno samo duboko udahnuti i ne izdahnuti do afterpartija.

Srebrnim izdanjem koji se na korset nadovezuje mrežom od cveća jeste odgovorila ne temu, ali šta god da je ove godine uradila, svima koji samo pomisle na ovogodišnji naziv Gale, pred očima je njena cvetna "živanši" haljina iz 2013.

I kao zaključak - čemu sivi džemperić, takozvani bolero i zašto je, zaboga, toliko ućeban?

Haris Rid i Demi Mur

Za većinu dizajnera, godišnja Met Gala ekstravaganca je jedna od najvećih noći u godini - i dizajner Haris Rid nije izuzetak.

Ove godine, dizajner najpoznatiji po svojim rodno fluidnim kreacijama prisustvovao je događaju u svojoj kreaciji zajedno sa Demi Mur, koju je takođe on obukao. Kaže da je njenu haljinu završio za dve nedelje, napravivši kreaciju od prerađenih vintidž tapeta.

Glumica se pojavila u skulpturalnoj haljini, dizajniranoj u velikom cvetnom printu, koja je koristila skrivenu dodatnu strukturnu podršku da bi stvorila steznik nalik korsetu, koji se protezao u trodimenzionalni zaobljeni dekolte.

Pored toga, ista tehnika je primenjena na suknju, tačnije na bokove, balansirajući težinu gornje polovine sa preuveličanom siluetom peščanog sata.

A kreacija koju je nosio sam Rid je prvobitno debitovala na pisti kao deo kolekcije za jesen 2024. "Ples senki", koja je održana u februaru. U pitanju je kombinezon koji je otelotvorenje njegove umetnosti i dara.

Gvendolin Kristi

Kao jedna od zvaničnih domaćina Met Gala uživo 2024, glumica Gvendolin Kristi je morala da zaseni.

Zvezda, kojoj nije stran nezaboravan modni trenutak, svakako nije razočarala. Kristi se uz stepenice Muzeja popela u prilagođenoj kreaciji koju je dizajnirao Džon Galijano iz "Marđele".

Met Gala najbolji 2024 Foto: Tanjug/AP

Njen izgled uključivao je veliki dugački plašt od crnog svilenog tila sa trakama, oblika krinoline. Ručno rađeni komad je nosila preko baršunaste haljine crveno-naradžaste boje, a "loubitin" se pobrinuo za žute cipele.

Zvezdin avangardni ansambl inspirisan je izgledom iz "Marđeline" kolekcije za proleće 2024. Nju je takođe našminkao Pet Megrat, kao porcelanske lutke sa revije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Bronzana i plava boja, favoriti ove sezone: Haljine koje su obeležile Met Galu 2022

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota