• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Besprekoran izgled princeze Danice na krštenju ćerkice Marije Karađorđević: Spoj skromnosti i elegacije

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Princezu je krstio patrijarh srpski Porfirije, a za krštenje je, kako se navodi u saopštenju kraljevske kuće Karađorđević, kao i prilikom krštenja princa Stefana, korišćena voda koja je doneta iz više srpskih reka

  • 0
Danica i Filip Karađorđević Foto: Amir Hamzagic/ATA Images

Princeza Marija Karađorđević, ćerka princa prestolonaslednika Filipa i princeze Danice Karađorđevića, krštena je u dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u kraljevskom kompleksu na Dedinju.

Zvezda događaja, mala princeza Marija, na krštenju je nosila haljinicu od čipke od Šantija. koja je pripadala Ameliji od Orleana, baki Marije da Glorije, majke princa Filipa, koja je čuvana u dvorcu roditelja Marije da Glorije, nedaleko od Sevilje.

Priceza Danica, u prepoznatljivom stilu, besprekorno je iznela nežnu lila haljinu srednje dužine na kopčanje. Haljina koja odiše elegancijom, pored prijemčive boje, u delu suknje je sva u faltama, dok se gornji deo kopča i sa kragnom u stilu košulje i odaje utisak dvodelnog kompleta koji povezuje velika kaiš-mašna koja se vezuje na leđima.

Uz istu nijansu cipela, kao i ukrasa na glavi, sa veoma diskretnim nakitom, poput lančića sa krstom i suzdržanim minđušama, prstena i par narukvica, princeza Danica ne samo da odiše elegancijom, već bez ikakvih napadnih detalja, ostavlja utisak izvesne skromnosti, što je i u duhu čina krštenja.

Zanimljivo je da je i princeza Katarina Karađorđević, koja je bila zvanica na krštenju, u crkvu došla u kombinaciji koja je gotovo identične nijanse kao i izbor princeze Danice.   

Princezu Mariju krstio je patrijarh srpski Porfirije i to, kako se navodi se u saopštenju kraljevske kuće Karađorđević, kao i prilikom krštenja princa Stefana, voda koja je korišćena doneta je iz više srpskih reka - iz Dunava, Save, Drine, Vardara, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvora Svetog Joanikija Devičkog kod Manastira Devič i kao i Jadranskog mora. To je inače tradiciju duža od jednog veka, jer su još i za krštenje Aleksandra Karađorđevića vojne divizije slale vodu iz reka po kojima su dobile ime.

Kršteni kumovi princeze Marije Karađorđević bili su princ Nikolas od Rumunije i njegova supruga princeza Alina-Marija koji su potomci porodice iz koje potiče i najvoljenija srpska kraljica, čukunbaka princeze Marije – kraljica Marija Karađorđević. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kao starešina Kraljevskog doma Karađorđević, odlikovao je princeze Danicu i princezu Mariju ordenom Svetog Save u stepenu prvom.

Princeza Marija Karađorđević je drugo dete princa-naslednika Filipa i princeze Danice. Rođena je 5. novembra 2023. godine u Beogradu, a njeno rođenje oglasilo je 49 zvona Hrama Svetog Save na Vračaru, kao i zvona Manastira Gračanice, Manastira Žiče i crkve Svetog Đorđa na Oplencu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Moćne borbe mačevima, a tu je i princeza: Posetili smo viteški festival "Despot Stefan Lazarević"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota