• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta svilena jastučnica znači za vašu kosu i kožu: Prednosti je mnogo, a bukvalno svima pogoduje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bezbrojni su razlozi zašto bi trebalo da razmislite o ovoj promeni

  • 0
jastuk, spavanje, svilena jastučnica, svila, jastučnica, lepota, devojka, krevet Foto: Shutterstock/New Africa

Mnoge dame često vode računa o nezi tela čak i kad spavaju. Iako je pamuk najviše preporučljiv, ipak, kada je reč o jastučnicama, najviše se opredeljujemo za svilene.

Zašto su svilene jastučnice najbolje?

S obzirom na to da trećinu života provodimo sa glavom na jastuku, naravno spavajući, ono od čega su one napravljene ima ogroman uticaj na našu kožu i kosu, piše "Rokndol". Jastučnice od svile nisu samo osećaj luksuza, već imaju niz prednosti u odnosu na druge materijale. Ovo su samo neke od njih:

  • Smanjuje lomljenje i kovrdžanje kose
  • Povećava hidrataciju kože i kose
  • Koža je čistija i sa manje bora
  • Svila je prirodni hipoalergen za osetljivu kožu i alergije
  • Reguliše temperaturu a noćno znojenje

Međutim, mnogi će reći da je sasvim svejedno da li imaju svilenu ili satensku jastučnicu, ali to nije baš tako. Svila i saten su zapravo veoma različite stvari.

Svila je vlakno, a saten je tkanje. Od svile se može napraviti saten, ali se može napraviti i šifon i mnogi drugi materijali.

Saten je gladak, sa blagim sjajem i obično sa mat završnom obradom na naličju. Često ima "svilenkast" osećaj, a obavezno proveravajte sadržaj vlakana u proizvodima koje kupujete da biste bili sigurni šta je u pitanju.

nega kose; starija žena; cetka za kosu Foto: Shutterstock

Manje lomljenje kose

Kako spavamo, tako se okrećemo i vrtimo po krevetu, vrteći glavu i po jastuku. Tako dolazi do trenja kose o grubna vlakna pamuka što dovodi do zapetljavanja kose i njenog lomljenja. Osim toga, sposobnost upijanja pamuka odvlači vlagu iz kose, dehidrira je i doprinosi dodatnoj lomljivosti.

Spavanje na svilenoj jastučnici sprečava sve ovo navedeno. Kosa će po svili da klizi, a i niža je sposobnost upijanja što omogućava kosi da zadrži prirodnu hidrataciju.

Sprečava dodatno znojenje

Svila prirodno reguliše temperaturu čineći je hladnom leti, a toplom zimi. To dovodi do manjeg znojenja, pa je zato odlična opcija za žene u menopauzi, ali je svakako dragocena za svačiju kožu.

Dobar hipoalergen

Vlakna svile su prirodno antibakterijska i hopialergenska, što je odličan izbor za one koji imaju problema sa masnom kožom. Na ovaj način će sprečiti nakupljanje bakterija koje izazivaju pege. Isto tako, oni koji imaju osetljivu kožu, tokom noći će biti zaštićena.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ošišala se samo jednom u životu: Ona ima kosu dugu gotovo 1,5m

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota