• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tamara Dragičević i Ana Ivanović uveliko šetaju mornarski stil: Klasičan ili sa obrtom, izbor je na vama

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Komadi sa prugama su večiti deo novih kolekcija bilo kog lanca brze, a nekada i visoke mode

  • 0
Ana i Tamara Foto: Instagram/@tamaradragicevic i Instagram/anaivanovic

Ono što prvo vadimo iz ormara kada dođe leto jesu svi komadi koji imaju bretonske pruge. Francuski šik, mornarski stil, nazovite to kako god hoćete, pa čak i ako ne pratite trendove, posedujete bar jedan komad sa ovim vanvremenskim desenom.

Ovakve pruge bile su rasprostranjene u francuskim oblastima još krajem 18. veka, a nosili su ih ribari iz Bretanje i Normandije. Kada nisu bili na moru, ribari su prodavali robu u Britaniji, a njihove prugaste majice postale su zaštitni znak. Prema istoričarima mode, pruge su možda imale praktične razloge, mornari koji bi pali u vodu lako su mogli da izbace zahvaljujući prugama.

Ubrzo je ovakav top sa mornarskim prugama stigao i u modnu industriju, te postao i simbol emancipacije žena.

Kako se desilo, Koko Šanel je, dok je putovala na Francusku rivijeru (u Dovil, gde je nekada živela), bila inspirisana prugama na pristaništu, a 1917. godine implementirala je bretonske pruge u svoju modnu kolekciju za žene.

Te 1917. korseti su još uvek bili sastavni deo garderobe svake Evropljanke, ali kada bi žene provodile vreme na selu ili na moru, nosile bi ležernu odeću, koju su činile pantalone i gornji delo koji je podsećao na ono što danas nazivamo majicama. Šanelino uvođenje bretonskih pruga na majicama u njenu kolekciju nije samo po sebi bilo revolucionarno. Međutim, njen uticaj na stvaranje ovog komada garderobe uticao je na to da i žene dobiju svoju verziju ulične mode i da ležerna odeća kasnije stigne i u grad.

Danas, letnje košulje, pantalone, šortsevi, haljine i naravno majice sa prugama su večiti deo novih kolekcija bilo kog lanca brze, a nekada i visoke mode.

Ako volite da pretražujete modni sadržaj na "Instagramu", sigurno ćete primetiti da vam sama aplikacija nudi različit sadržaj na tu temu, pa su mornarske pruge sada zamenile crvene čarape i cipele kojih smo se nagledali jesenas i zimus.

Ni Ana Ivanović nije mogla da im odoli, a kako je ona neko ko bira jednostavnije i ležernije komade u dnevnim varijantama, ne čudi nas da je baš takva majica bila njen izbor za put u Pariz. Ona je izabrala "loeve" majicu sa teget-belim prugama, dok je Tamara Dragičević istog dana objavila fotografiju u majici sa crveno-belim prugama.

Tamara se nalazi na letnjem odmoru sa porodicom, pa se njeni modni izbori se uglavnom svode na jednostavne haljine sa bretelama ili na maksi verzije "sundress". Tamarina majica ima naramenice, što joj daje na mogućnosti da se nosi i u nekim formalnijim prilikama, dok je Anina verzija savršena za "svaki dan".

Kada je u pitanju kombinovanje, mornarski stil vam možda deluje ograničeno za poigravanje, ali ako niste neko ko igra na sigurno, verovatno već znate da ovde postoji veliki prostor za eksperimentisanje. Ukoliko volite maksimalističku modu i autfite koji privlače pažnju, spojite nekoliko desena sa vašom omiljenom majicom, recimo, tufne i pruge.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: BAFE doveo Milano u Beograd, a poruka modnih revija je bila jasna: Ne smemo da ćutimo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota