• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prava lepota žene je u njoj: Kako su se menjali kriterijumi za izbor za Miss sveta

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nismo zadužile svet svojim genetskim predispozicijama, ali ga možemo obogatiti svojim delima

  • 0
misice Foto: STAR-MEDIA / imago stock&people / Profimedia, Tanjug/AP, instagram/henamalmissandsaraamilliken

Vekovima unazad, žena je smatrana estetski uzvišenim bićem - ona koja osvaja osmehom, umilnim licem i načinom na koji ume da iskoristi linije svoga tela. U zavisnosti od vremena i kulture, pojam lepote ženskog lica i tela se menjao, a zajedno sa njim i percepcija društva. No jedno je ostajalo isto - imperativ ženske privlačnosti, norma tako jaka da je kreirana čuvena fraza "žene su lepši, a muškarci jači pol".

A onda smo odlučile da slavimo ono što nam služi "na čast", i ne samo to, odlučile smo, shodno našoj prirodi, da se takmičimo. Manifestacija "Mis sveta" osnovana je pedesetih godina prošlog veka i ubrzo po pojavljivanju stekla je reputaciju jednog od najrigoroznijih, najzahtevnijih takmičenja rezervisanog samo za genetski blagoslovene devojke.

Dugo pre nastanka supermodela pistom su hodale misice, noseći "teži krst", jer njima nisu bile dovoljne samo duge noge. Ne. One su bile u obavezi da propagiraju moralne vrednosti tadašnjeg vremena, pokažu određeni talenat na bini, i odgovore na pitanja u vezi sa temama od društvenog značaja.

Uživale su status boginja na zemlji.

Podsmeh umesto prestiža, a potom potpuni preokret

A onda je, preko noći, došlo do smene poretka, ženama je dosadilo nametanje neodrživog savršenstva, Gloria Steinem je porasla i povela revoluciju, nastao je feminizam. I, koliko god uvek govorila u njegovu odbranu, ovaj put izložiću onu drugu stranu medalje - predrasude.

Feministički pokret doneo je sa sobom niz neopravdanih predrasuda i osuda na račun žena koje se takmiče za misice, aludirajući da je žena više od izgleda. Organizotori manifestacije su svakako čuli pridike. Ali da li su zaista slušali? Ako je sudeći prethodnim decenijama, odgovor je ne.

Takmičarke su bile uslovljene godištem, od 18-24, bračnim statusom (samo neudate), i činjenicom da ne smeju da budu majke. Sve se gledalo i merilo - kosa, stas, zubi, gracioznost, simetričnost. Nijedan detalj nije ostajao neprimećen, a samo jedan pogrešan korak delio je devojke od diskvalifikacije.

Nametnuta rigidnost trebala je da donese uživanje još većeg prestiža, međutim, svet je reagovao podsmehom. A onda je organizacija konačno oslušnula kritike i odlučila da ne dozvoli dugoj i važnoj tradiciji da "potone". Pošli su u korak sa vremenom. Ispravka, pošli su ispred svog vremena.

Sa pojavom "body positivity" zajednice, koja je počela kao amaterski pokret žena nezadovoljnih multimedijalnim predstavljanjem našeg pola, i dogurala do apsolutne promene igre kada pričamo o marketingu čak i najvećih dizajnerskih kuća, usledio je društveni preokret koji volim da zovem "prava žena".

Šta to znači?

Prava žena je verzija žene koja može da bude tvoja gojazna drugarica, razvedena komšinica ili neudata studentkinja sa detetom. Prava žena je žena koja ne mora da izgleda kao "erbraš" "ispeglana" verzija naslovnice nekog časopisa, ali mora da ima ispravnu pozadinu, energiju, obrazovanje i stav - vrline kojima može da inspiriše devojčice širom sveta.

Tako je titulu Mis Alabame ponela plus-sajz devojka po imenu Sara Miliken, a Mis Nemačke bila je majka dvoje dece, iranskog porekla, nesvakidašnje za zemlju u kojoj je odabrana. 

Svet je reagovao pobunom. "Zaboga, pa zar to takmičenje nije po lepoti?"

A ja pitam, zaboga, da li nam se ikada može udovoljiti? Zaboga, zar nismo dobili to što smo hteli - priznanje da smo više od lepog lica i da prava lepota leži u onome što imamo da ponudimo? Da nismo zadužile svet svojim genetskim predispozicijama, ali ga možemo obogatiti svojim delima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izabrali smo Mistera redakcije: Zvanično najlepša Srpkinja dala svoj sud

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota