• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preplanulost iz bočice: Šta treba da znamo o proizvodima za samopotamnjivanje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da biste sprečili eventualne neželjene reakcije, potreban je oprez i testiranje proizvoda pre njegove primene

  • 0
krema za samopotamnjivanje Foto: Privatna arhiva, Shutterstock

Od simbola zdravlja, lepote i aktivnog načina života, pa do upozoravajućih tonova o štetnosti sunčanja, preplanuli ten ima dugu istoriju i promenljivu popularnost, pa su na tržištu lepote, paralelno, svoje mesto našla sredstva za samopotamnjivanje.

Prvi ovakav proizvod pojavio se pedesetih godina prošlog veka sa skromnim rezultatima, ostavljajući mnogo više narandžasti nego željeni, preplanuli trag. Ni godine koje su usledile nisu ga mnogo proslavile, no danas su formule sofisticiranije, efektnije i daju bronzani ten često uz dodatne efekte poput hidriranja ili nege kože.

Testiranje pa korišćenje

Kako objašnjava dermatolog dr Olga Osipov, kreme, losioni, pene i sprejevi za samopotamnjivanje obično sadrže kombinaciju aktivnih sastojaka i drugih dodatnih supstanci za postizanje željenog efekta preplanulosti. DHA (dihidroksiaceton) je glavni aktivni sastojak. U interakciji s aminokiselinama u gornjem sloju kože stvara bronzanu boju zvanu melanoidin. Dobija se iz biljnih izvora poput šećerne trske ili šećerne repe, baš kao i eritruloza koja se često nalazi u sredstvima za samotamnjenje. Reaguje slično kao DHA, ali se razvija sporije i može pružiti dugotrajniju preplanulost. Mnogi proizvodi za samotamnjenje takođe uključuju instant bronzere, koji su privremeni pigmenti koji daju boju odmah nakon nanošenja.

No, valja biti oprezan jer neki do sastojaka koje ovi proizvodi sadrže mogu izazvati alergijske reakcije koje su ipak, kako kaže naša sagovornica, relativno retke:

- Samopotamnjivanje može biti izvrstan način za postizanje bronzane boje bez štetnih dejstava UV zračenja. No, oni koji su skloni ekcemu i imaju osetljivu kožu mogu dobiti alergijske reakcije u vidu crvenila, ospe i svraba.

Nisu zaštita od štetnih sunčevih zraka

Na pitanje kako izbeći alergijske reakcije, dr Osipov kaže:

- Pre korišćenja proizvoda za samopotamnjivanje na celom telu, napravite takozvani patch test. Nanesite minimalnu količinu proizvoda na malo područje kože i pričekajte 24-48 sati da vidite hoće li se pojaviti bilo kakva alergijska reakcija.

Sprej za sunčanje, spf, krema Foto: Pixabay

Dr Osipov dalje preporučuje i da se pažljivo pročita popis sastojaka na proizvodima, da se potraže poznati alergeni ili sastojci koji su vam u prošlosti izazivali neke reakcije i po mogućstvu odaberu opcije bez mirisa.

- Ako osetite bilo kakve znake iritacije, crvenila, svraba ili ospe nakon korišćenja proizvoda, odmah prekinite sa upotrebom. Operite zahvaćeno područje blagim sapunom i vodom i nanesite umirujuću hidratantnu kremu bez mirisa. – kaže dr Osipov i zaključuje:

- Bitno je naglasiti da kreme za samopotamnjivanje ne pružaju nikakvu zaštitu od štetnih UV zraka! Ako planirate da budete na otvorenom, koristite sredstva za sunčanje sa zaštitnim faktorom, boravite u hladu i nosite adekvatnu odeću.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota