• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Došla na svadbu u beloj haljini, a nije mlada; oštri komentari na mrežama: "Super stajling ako imaš 12 godina"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koje je vaše mišljenje u vezi ovog (ne)popularnog običaja?

  • 0
venčanje, venčanica, bela haljina, običaj na svadbama Foto: Shutterstock/DocPhotos

Vekovima je poznato da je običaj da mlada prilikom stupanja u brak oblači belu haljinu, odnosno venčanicu. Bela boja, kao boja nevinosti, "rezervisana" je za buduću suprugu, pa se stoga podrazumeva da niko drugi, od ženskih gostiju, ne bi trebalo da nosi belo. Ili ne?

Kako se vremena menjaju i postaju modernija, tako i običaji nailaze na promene. Ponovo je ovo tema aktuelna, a sve zbog jedne korisnice društvene mreže "X" koja je podelila fotografiju sa svadbe na kojoj je bila gost, ali u beloj haljini.

"Super stajling za svadbu ako imaš 12 godina"; "Pravilo broj 1: Na tuđu svadbu se ne nosi bela haljina. Tačka"; "Kako se skockala, na prvoj fotki bolje izgleda nego kad se udavala"; "Zašto ide u beloj haljini kada je to odraz nekulture i nepoštovanje mlade" ... samo su neki od komentara.

Odmah su krenuli žustri komentari kako ne zna za bonton, kako to nije primereno i da ta žena zapravo i nije dobar prijatelj mladencima. Dotična gospođa se odlučila za kratku belu haljinu sa sitnim šljokicama, koju bi mlade rado ponele za kraj proslave kao drugu presvlaku. Uz to, ako bi stala uz mladoženju, ne bi se moglo tačno zaključiti ko je tu mlada. Ovim potezom se može steći utisak da nevesti želite da ukradete trenutak pažnje.

Šta kažu stručnjaci?

I pored noviteta, stručnjaci kažu da bi svatovi trebalo da se drže dalje od belih kombinacija, posebno haljina i to onih dugih, čipkastih ili širokih koje mogu zaličiti na venčanice. S druge strane, mlada može, a i ne mora da nosi belo.

Tradicija bele venčanice

Ovo datira još od 1840. godine kada se kraljica Viktorija udavala za Alberta, piše "Martha Stewart". Ona je odabrala belu satensku haljinu, raskošno ukrašenu čipkom koja je ručno rađena u Engleskoj. Buduće neveste su bile oduševljene njenim odabirom, pa su počele da je kopiraju noseći bele haljine na svojim svadbama.

Da li podržavate nošenje bele haljine na tuđim venčanjima?

Glasajte

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Venčanica Mihine ćerke je kao iz bajke

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota