• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Leti veoma lako možemo završiti sa „žednom“ i ispucalom kožom: Dr Jocić o neophodnom hidriranju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ni oni sa masnom kožom nisu pošteđeni neželjenih pojava

  • 0
nega lica danica jocic Foto:Shutterstock, Milan Stojković

Jaki sunčevi zraci, visoke temperature i znojenje samo su neki od tipičnih letnjih izazova kada je u pitanju nega kože, posebno u periodima velikih vrućina. Leto je i period kada se veoma lako može završiti sa dehidriranom, „žednom“ i ispucalom kožom zbog nedostatka hidratacije. Razlog?

- Visoke temperature povećavaju transepidermalni gubitak vode, što može dodatno da isuši suvu kožu, čineći je sklonijom iritacijama i perutanju - objašnjava dr Danica Jocić.

Zbog toga krajem dana možete osećati zatezanje i gubitak jedrine. Ovaj osećaj se posebno javlja na delovima lica koji se najviše znoje, kao što su čelo, brada i usne. No, kako kaže dr Jocić ni oni sa masnom kožom nisu pošteđeni neželjenih pojava:

- Nasuprot suvoj, masna koža na visokim temperaturama pojačano luči sebum, što dovodi do masnijeg izgleda kože i povećava rizik od začepljenja pora.

Zato je leti briga o koži i rutina nege od suštinskog značaja uz korišćenje dodatnih „saveznika“. Za mnoge od nas javlja se dilema da li ovakve visoke temperature zahtevaju intenzivniju negu, ili, totalno suprotno, upotrebu manje pažljivo biranih proizvoda.

Letnji period zahteva pažljivo odabrane proizvode i jednostavnu negu u nekoliko koraka. Ključni su:

  • zaštita od sunca
  • hidratacija
  • lagane formulacije.

- Masnoj koži je potrebno umivanje gelom ujutru i uveče, gel-krema sa zaštitnim faktorom tokom dana, a uveče nakon umivanja hidratantni proizvod koji reguliše sebum. Suvoj koži je ujutru potrebno umivanje vodom i krema sa SPF-om, dok je uveče, nakon umivanja nežnim gelom, dovoljna lagana hidratantna krema – sugeriše dr Jocić.

dr Danica Jocić Dr Danica Jocić, Foto: Milan Stojković, instudio

Kako dalje naglašava naša sagovornica, zbog visokih vrednosti UV indeksa tokom vrelih dana, naši najveći „saveznici“ u nezi kože su proizvodi sa zaštitinim faktorom:

- Pre izlaska iz kuće, posebno sa decom, obavezno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na sve fotoeksponirane regije. Izuzetno koristan proizvod u ovom periodu je termalna voda u spreju, koja ne samo da osvežava i rashlađuje kožu, već pruža i odličnu prvu pomoć nakon ujeda insekata i kod iritacija na koži – savetuje dr Jocić.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Masaža koja vraća sjaj i mladalački izgled kože: Sa svojih 10 prstiju izbrišite godine sa lica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota