• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koja je tajna lepote Indijki? Za kosu i kožu koriste jedan začin koji imamo u kuhinji

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Brojne blagodeti možemo imati od upotrebe kurkume

  • 1
Indija, žena, lepota, Indijka, lepa žena Foto: Freepik/chandlervid85

Sve više se koriste začini u brojnim jelima, ali osim što ih jedemo, mi ih možemo i koristiti u druge svrhe. Na primer, žene u Indiji koriste kurkumu u službi lepote.

Ovaj začin se može naći u brojnim medicinskim preparatima za posvetljivanje kože, hiperpigmentaciju, tamne mrlje kao i neke druge proizvode, a sve zbog zdravstvene prednosti koje nosi. Koristile su ga kraljice i princeze tokom istorije kako bi zadržale sjaj lica, a ima i religiozni značaj i smatra se božanskim začinom i povoljnim za početak svakog novog poglavlja života, posebno brakova, piše "Blue nectar".

Svetlija koža

Kurkuma u sebi sadrži 'kurkumin' koji pomaže da se posvetle ožiljci, tamne mrlje i pigmentacija. Ukoliko je duže budete koristile, možete da poboljšate ten i date joj prirodni sjaj.

Smanjuje podočnjake

Koga sve danas ne muče tamni kolutovi ispod očiju? Kurkuma poboljšava cirkulaciju krvi, pa automatski može da smanji tamne kolutove ispod očiju zbog nedostatka upravo te cirkulacije koja nam je i te kako potrebna, a osim toga, smanjuje otečenost.

Akne, doviđenja

Zbog mnogih prirodnih svojstava, kurkuma je efikasna u smanjenju akni i ožiljaka od istih. Akne nisu prouzrokovane samo porama već i bakterijama koje ih smatraju bogatim 'hranilištem'. Pored toga, možete da očekujete i ubrzano zarastanje rana od akni kao i olakšano rešavanje ožiljaka.

Dobra je za hidrataciju

Uspšeno može rešiti suvoću kao i da duboko hidrira kožu. Poželjna je za korišćenje pilinga jer pomaže u uklanjanju mrtvih ćelija. Posle tretmana, koža može biti meka i glatka baš zbog povećane hidratacije koju dobijate.

Smanjuje rane znake starenja

Antioksidansi u kurkumi štite ćelije kože od oštećenja i smanjuju bore i usporava njihovo pojavljivanje. To se sve dešava zbog oštrih UV zraka koji su zapravo glavni uzrok preranog starenja.

Smanjuje gubitak kose

Osim za kožu, ima blagodeti i za kosu. Naime, kurkuma smanjuje upalu kože glave i folikula što može biti razlog za gubitak kose. Osim toga, može i da stimuliše rast kose, ali i da se uspešno rešite dosadne peruti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Goca Tržan: Nisam bila lepa sebi kada sam bila žena za jednu noć

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Vesna

    8. avgust 2024. | 14:13

    Indijke uopšte nisu lepe... Na nešto liče samo one, koje su potomci Arijaca...

    Podelite komentar