• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedinstvena multimedijalna izložba o lepoti

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lepota je mnogo više od površinskog izgleda, ona prožima svaki aspekt ljudskog postojanja, od osećaja samopouzdanja do povezanosti s drugima, i ima moć da oblikuje svet u kojem živimo

  • 0
Esencija lepote Foto: Promo/ Biljana Šimić

Lepota je refleksija stanja duha, tela i planeta, a samopoštovanje, autentičnost i kreativnost su neizbežne teme. Ovo su samo neki od zaključaka panel rasprave Esencija lepote na otvaranju istoimene izložbe. U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika (HDLU) zvanično je otvorena izložba "Esencija lepote" koja donosi pregled socio-ekonomskih, istorijskih i ekonomskih aspekata lepote.

Ova nesvakidašnja izložba, koja je organizovana u okviru obeležavanja 115 godina L’Oréal Grupe, posetioce vodi u svet mašte, introspekcije, istraživanja, budi čula i podstiče na otkrivanje svega što lepota jeste i važne uloge koji ima u čitavom društvu.

-21. vek je vreme izazova, ali je na nama da iskoristimo fokus na autentičnost kako bi se izborili s pritiskom i izbegli anksioznost i zaštitili svoje mentalno zdravlje. Treba se fokusirati na lepotu života. S drugačijim standardima lepote vladaju drugačiji stereotipi. Ono što zaista nikada ne izlazi iz mode je samopouzdanje, stav, pravi sadržaj. Stereotipi u različitim društvima su drugačiji te se razlikuju u zavisnosti od regiona i dekadi, ali stajati čvrsto na svojim nogama je večno - kazao je sociolog Bruno Šimleša.

S njim se složila i psihološkinja Vanja Putarek.

-Lepo je videti nekog ko je samopouzdan, ali to je taj jedan začarani krug. Vrlo često se tu vrtimo - ako ja sebe ne percipiram lepom osećam se manje samopouzdano, a ta narušena slika o sebi je problem. To se najčešće događa kada se usmerimo samo na jedno obeležje koje nas ne zadovoljava, a često se preliva na ostale segmente života. Fokusiranje na samo neke aspekte sebe dovodi do nezadovoljstva, a prihvatanje svoje potpune autentičnosti vodi prema sigurnosti u lepoti.

-Kad je čovek iskren prema sebi onda je čist i najlepši sebi i drugim ljudima. Da ne bi bili deo mase, ljudi rade svašta da bi bili drugačiji, ali autentičnost se postiže dubokom brigom o sebi i iskrenošću u kojoj je lepota. Zato i volimo umetnost jer nam daje drugi, nekonvencionalni, iskren pogled na svakodnevno - dodala je glumica Nina Violić.

-Kao vodeća grupacija u industriji lepote, naša je odgovornost promovisati vrednosti koje nadilaze površinsku percepciju lepote. Kroz inovacije, ali i kroz naše kampanje i projekte, kontinuirano naglašavamo da je lepota autentično izražavanje sebe. Verujemo da prava lepota dolazi iznutra – iz osećaja zadovoljstva sobom, samopouzdanja koje gradimo kada se osećamo prijatno u svojoj koži - izjavila je Vanya Panayotova, generalna direktorka L’Oréal grupe za Adria-Balkan regiju.

-Prikaz lepote u umetnosti se značajno menjao kroz vreme – evoluirao je. Od sklada i simetrije ljudske figure, preko renesansnog naturalizma do savremenih prikaza lepote kroz ljudsku strast. Današnji mediji za prikaz umetnosti su se promenili, kao i promišljanje o lepoti. Ona je danas inkluzivna, različita, stavlja se u različite društvene kontekste. Umetnici danas preispituju i opovrgavaju klasične načine prikaza lepote - komentarisala je odnos umetnika prema lepoti danas Ivana Andabaka, upravnica HDLU.

Vođeni željom da poimanje lepote postane individualna svrha postojanja, L’Oréal je u saradnji sa zagrebačkom Školom primijenjene umjetnosti i dizajna uključio i učenike u projekt "Esencija lepote". Njihovi radovi istražuju lično značenje lepote, a najbolji su predstavljeni na izložbi, koja je otvorena za javnost ekskluzivno od 11. do 13. oktobra.

Industrija lepote prolazi kroz veliku transformaciju. Više nije dovoljno da proizvodi na policama ulepšavaju ili neguju – oni moraju da čine razliku. U širem društvenom kontekstu, lepota ne utiče samo na pojedince, već i na zajednice. Kroz istoriju su se standardi lepote menjali, ali jedan aspekt uvek ostaje postojan: lepota je univerzalni jezik.

(Ona.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Astrološke prognoze za oktobar 2024. Aleksandre Bjeljac

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota