• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjak upozorava žene da izbegavaju uobičajenu naviku tokom nege kose zimi i da spreče njena oštećenja

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Otkrio zašto mokra kosa može biti sklonija oštećenju tokom hladnijih meseci

  • 0
kosa nega kose Foto: Pexels

Svi znamo da je nega kose drugačija let i zimi i da u toku hladnijeg perioda treba da obratimo dodatnu pažnju na nju. A kako je u oktobru najavljen prvi sneg, nije naodmet poslušati savete eksperta za kosu.

Dr Balvi, vodeći hirurg za kosu, ispričao je zašto je mokra kosa sklonija oštećenju tokom zime i kako sprečiti lomljenje kose kako temperature padaju.

Kako se godišnja doba menjaju, mnogi ljudi doživljavaju suvu kožu i ispucale usne, a na našu kosu može uticati i hladnije vreme. Dr Balvi je rekao da napuštanje kuće mokre kose tokom hladnijih meseci šteti zdravlju kose.

On savetuje ljude o tome koji proizvodi za negu kose mogu da se koriste za obnavljanje kose oštećene od hladnog vremena.

Zašto je mokra kosa sklonija oštećenju tokom zime?

- Kosa je sklonija oštećenju kada je mokra. Ona se sastoji od proteina poznatijih kao keratini. Kada je kosa mokra, proteinske veze su slabije, što čini kosu lakšom za oštećenje - objašnjava dr Balvi.

leto horoskop devojka zodijak Foto: Pexels / Tim Mossholder

On je dodao da hladan vazduh može izazvati zamrzavanje i širenje vode u kosi; zauzvrat, vlakna kose se takođe šire. Ova ekspanzija može oštetiti kutikulu kose, što rezultira ispucanim vrhovima i lomljenjem kose. Mokra kosa je mnogo osetljivija na oštećenja iz okoline i stoga kada se temperature spuste, mudro je da osušite kosu pre nego što izađete iz kuće kako biste izbegli uticaj na zdravlje vaše kose.

- Štaviše, hladni i vetroviti uslovi oduzimaju vlagu mokroj kosi, ponovo čineći kosu suvom i lomljivom. Kako se kutikula kose više otvara kada je kosa mokra, to dozvoljava hladnom vazduhu da izvuče vlagu iz kose. To dovodi do toga da kosa postati suv i grub, što ga čini zapetljanim i teškim za upravljanje - zaključuje.

(Ona.rs / Express.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Frizer Aleksa Rabrenović pokazao kako on radi old money frizuru i šta misli o aktuelnim trendovima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota