• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tražili joj da šeta pistom bez gaćica i ponižavali je, a sada se vratila: Bela Hadid oprostila VS-u sve

J. V.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prema izveštaju "Tajmsa", Razek je navodno posmatrao Belu dok su joj uzimali mere za donji veš koji će nositi na pisti. Izvršni direktor je navodno rekao zaposlenima u prostoriji da "zaborave gaćice", a takođe je navodno dao neprikladan komentar o Belinim grudima

  • 1
Bela Hadid Foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Izveštaj "Njujork tajmsa" iz 2020. detaljno opisuje mnoge optužbe za seksualno uznemiravanje i maltretiranje protiv dvojice bivših direktora Victoria's Secreta, oslikavajući time kulturu mizoginije u okviru brenda.

Izveštaj, koji je objavljen 1. februara te godine, navodi nekoliko slučajeva navodnog uznemiravanja bivših rukovodilaca L Brandsa Eda Razeka i Lesli Veksner. L Brands je matična kompanija Victoria's Secret-a.

U jednom konkretnom incidentu uoči Victoria's Secret modne revije 2018, model Bela Hadid je navodno bila meta razvratnih komentara Razeka.

Inače, Bela Hadid je sinoć oduševila fanove tako što se, nakon šest godina, vratila na "Victoria's Secret" modnu reviju, koja je održana u Njujorku.

Prema izveštaju "Tajmsa", Razek je navodno posmatrao Belu Hadid dok su joj uzimali mere za donji veš koji će nositi na pisti. Izvršni direktor je navodno rekao zaposlenima u prostoriji da "zaborave gaćice", a takođe je navodno dao neprikladan komentar o Belinim grudima. Tajms dodaje da je Razek navodno dodirnuo međunožje druge manekenke kroz donji veš tokom iste probe. U vreme pisanja "Tajmsa", Bela nije komentarisala navodni incident.

"Tajms" primećuje da je zaposleni kasnije podneo žalbu protiv Razeka kadrovskom odeljenju kompanije; kopija dokumenta do kojeg je došao list navodno je pokazala više od deset navoda protiv izvršnog direktora, uključujući ponižavajuće komentare i neprikladna dodirivanja. Ovaj dokument navodno nije bio jedina žalba kadrovskih službi tokom Razekovog mandata.

U izjavi za "Njujork tajms", Razek je negirao optužbe protiv sebe, napisavši: "Optužbe u ovom izveštaju su kategorički neistinite, pogrešno protumačene ili izvučene iz konteksta. Imao sam sreću da radim sa bezbroj modela svetske klase i nadarenih profesionalaca i veoma sam ponosan na uzajamno poštovanje koje gajimo jedni za druge".

Međutim, predstavnik L Brands-a rekao je za "Tajms" da je kompanija fokusirana na korporativno upravljanje i radna mesta i prakse usklađenosti.

Leta 2019, grupa od preko 100 modela potpisala je peticiju kojom se Victoria's Secret poziva da zauzme stav protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja, nakon što je nekoliko fotografa povezanih sa brendom optuženo za seksualno nedolično ponašanje. Peticija je takođe istakla Veksnerovu vezu sa osuđenim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

Peticiju iz avgusta 2019. pratilo je otvoreno pismo Model Alliance-a, u partnerstvu sa Time's Up.

- Pozivamo Victoria’s Secret da preduzme značajne mere da zaštiti svoje talente i one koji žele da rade sa kompanijom. Victoria’s Secret ima priliku da bude lider, da iskoristi svoju moć i uticaj da donese promene koje su hitno potrebne u našoj industriji. Svakog dana modni brendovi, izdavačke kuće i agencije postavljaju norme o tome šta je prihvatljivo, a šta nije u modi. Ako bi Victoria’s Secret zauzela stav protiv ovih zloupotreba i posvetila se značajnim promenama pridruživanjem programu RESPECT, ovo bi uveliko pomoglo našoj industriji da zacrta novi put napred.

Zašto se Bela ipak vratila u VS?

- Ono što me je privuklo da se vratim bilo je to što su oni došli kod mene i zaista mi dokazali da se, iza kulisa, Victoria's Secret tako drastično promenio - rekla je Hadid "Mari Kler" kako je donela "veoma komplikovanu" odluku, prema njenim rečima.

- Pridruživanje VS kolektivu je zapravo značilo da mi se vrati moć nad sopstvenim telom i da ponovo oslobodim sebe - dodala je ona.

Hadid je dalje rekla da činjenica da činjenica da je sada više žena zaposlenih u kompaniji na višem nivou znači da se oseća ugodnije da tamo radi.

- Postojao je način na su koji se, mislim, osećale mnoge od nas žena koje smo radile sa Victoria's Secret. A sada, šest od sedam članova odbora su žene. I postoje novi protokoli za fotografisanje koje imamo. Tako da se mnogo toga promenilo. Osećam da svet zaista zaslužuje brend kao što je Victoria’s Secret i da se takođe osećam ponosno što ga predstavljam.

(Ona.rs/Marie Claire/NY Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najlepša žena na svetu dominira u mini bikiniju: Ovo su telo i obline koje izluđuju muškarce

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Moda i lepota

Komentari

  • Kiki

    16. oktobar 2024. | 14:35

    Bolje da je cutala ili da ni sada nije ucestvovala.Sama je sebi skocila u usta.U celoj ovoj ruznoj prici i manekenke su jednako krive kao i manijaci.

    Podelite komentar