• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je izgledala Milica Babić na dodeli Nobelove nagrade: Kostimografkinja istančanog ukusa na visini zadatka

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 0
Ivo Andrić, dodela Nobelove nagrade Printskrin: HRT

Milica Babić Andrić bila je životni pratilac našeg nobelovca Ive Andrića. Sa njim je bila u mnogim životnim situacijama, prvo kao prijatelj, potom kao supruga. Jedan od posebnih događaja, pri kome nije izostala njena podrška bio je i odlazak u Stokholm na dodelu Nobelove nagrade. Pošli su 5. decembra 1961. godine.

Tokom 15-dnevnog boravka u Švedskog bilo je mnogo aktivnosti za srpskog nobelovca, a kruna svega bila je veče dodele nagrade. Pedantni i doplomatskim formama predan Andrić ranije se informisao o mnogim detaljima, a među njima je bilo i oblačenje njegove žene Milice.

„Svečanost uručivanja Nobelove nagrade je veličanstvena, gala, i neophodno je da Vaša žena nosi dugačku haljinu, veoma elegantnu. Za večeru kod kralja mislim da treba obući drugu elegantnu, dugačku haljinu. Njoj je takođe neophodno da ima nekoliko večernjih haljina obične dužine a pored toga i haljine za prijeme itd“, bio je deo odgovora. To je za Milicu Babić Andrić, prvog srpskog školovanog kostimografa, univerzitetskog profesora, kasnije i modnog dopisnika “Politike”, bilo dovoljno.

U plavičastoj balskoj haljini, sa dijamantskom mašnom u kosi, pratila je Ivu na događaju koji je promenio istoriju srpske književnosti. Orkestar svira sevdalinku „Kad ja pođoh na bembašu“, Milica i Ivo su na vrhuncu elegancije, slave i ljubavi. Zajedno.

Ivo Andrić i Milica Babić Ivo Andrić i Milica Babić - Od samog početka poznanstva, cvetala je ljubav Iva Andrića i Milice Babić. Nobelovac nije krio da je Milica zapravo „Jelena, žena koje nema“, o kojoj je pisao dok su se tajno voleli. Pisma koja joj je slao potpisivao je sa „tvoj Mandarin, koji te nežno grli“. Milica je bila školovani kostimograf, čije su kreacije krasile pozorišne predstave. Pre Iva, bila je udata za Nenada Jovanovića. Sa Andrićem se venčala 1958. godine i u slozi i velikoj ljubavi živeli su u stanu na Andrićevom vencu u Beogradu, do njene smrti 1968. On je preminuo 1975. godine / Foto; Wikipedia/Stevan Kragujević

Iz stokholmskog dnevnika Milice Babić – "Prijem kod kraljice i kralja" imamo svedočanstvo o događajima kojima su prisutsvovali:

„... Posle večere u istom redu idemo u salon, služi se kafa – kraljevska porodica sa svakim po malo porazgovara, jednostavno i srdačno (...) Princeza majka mi kaže da me njena prijateljica videla u Starom gradu. Ja sam zaista razgledala stari grad ali nisam mislila da neko mene gleda“, piše "Ivoandric.org.rs".

Milica Babiće je za rad u oblasti kostimografije dobila Orden rada sa zlatnim vencem (1949), „Sterijinu nagradu za kostim“ (1949) i plaketu grada Beograda (1964).

Žena po meri ljubavi i duše Ive Andrića, sa kojima deli i bosansko poreklo, bila je na visini zadatka u Stokholmu. Obrazovanoj i profesionalno cenjenoj, nije joj smetalo da bude i u drugom planu pored velike ličnosti, nobelovca, kakav je bio Andrić. Ipaka, u prvom planu njegovog ličnog sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota