• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najavljena aukcija kultnih komada odeće Kerolin Beset Kenedi, ikone stila i večite modne inspiracije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je volela privatnost i izbegavala javna okupljanja, postala je modna ikona 90-ih i ostala zapamćena po svom elegantnom, minimalističkom stilu

  • 0
John Fitzgerald Kennedy, Jr and Carolyn Bessette, Džon Kenedi Mlađi i Kerolin Beset Foto: PATRICK SICCOLI / Sipa Press / Profimedia

Za kolekcionare i ljubitelje mode aukcijska kuća "Sotheby's" najavila je pravu poslasticu. Naime, u decembru ove godine organizovaće prodaju nekoliko prepoznatljivih i kultnih komada garderobe Kerolin Beset Kenedi, supruge Džona F. Kenedija ali i jedne od najslavnijih modnih ikona 90-ih godina prošlog veka, takozvane „It girl“.

Poznata po minimalističkom stilu oblačenja, Kerolin Beset Kenedi postavila je za to vreme nove modne standarde i diktirala trendove savršeno kombinujući sofisticiranost i praktičnost. Volela je jednostavne krojeve prilagođene užurbnom njujorškom životu, neutralnih boja i nosive u svakoj prilici uz jednostavne ali efektne asesoare.

Iako, kako se navodi u "Sotheby's" najavi aukcije, njenih javnih slika ima tek stotinak i nikada nije dala intervju ili javno nastupala, čak i danas, 25 godina kasnije, važi za veliku modnu inspiraciju i ikonu stila

Ko je bila ova plavokosa lepotica?

Rođena je 7. januara 1966. u američkom gradu Vajt Plejnsu. Nakon završenih studija u Bostonu radila je kao asistent prodaje da bi došla do pozicije predstavnika za štampu modne kuće "Calvin Klein" koja je u to vreme bila na vrhuncu popularnosti. Udajom za Džona Kenedija, sina Džeki Kenedi Onazis i tragično preminulog predsednika SAD Džona Kenedija, postala je deo jedne od najpoznatijih i medijski najpraćenijih porodica.

Karolin Beset Kenedi Foto: Bei / Shutterstock Editorial / Profimedia

Za venčanje održano daleko od očiju javnosti odabrala je venčanicu jednostavnih, svedenih linija koju je dizajnirao Narciso Rodrigez i koja je postala jedan od najkultnijih modela učvrstivši njen status modne trendseterke.

Nažalost, život Kerolin Beset Kenedi tragično je prekinut 16. jula 1999, kada je zajedno sa suprugom i sestrom Loren poginula u avionskoj nesreći nakon što se privatna letelica kojom je upravljao sam Džon Kenedi srušila u Atlantik usled loših vremenskih uslova i dezorijentacije pilota. Njihova smrt izazvala je veliku tugu i pažnju medija širom sveta, produbljujući tragični mit o porodici Kenedi.

Modne ikone

Na aukciji koja će se održati u decembru naći će se tri komada koja verno oslikavaju njen stil: crni vuneni "prada" kaput koji je nosila na inauguraciji Bila Klintona 1997, kaput od veštačkog krzna na dvoredno zakopčavanje kao i komplet dizajnera Yohjija Yamamotoa koga čine sako i suknja naglašenog struka a u kojem je viđena na jednom od dobrotvornih okupljanja.

Trenutno su vlasništvo su Rose Marie Terenzio, prijateljice Kenedijevih, kojoj je Kerolin poklonila deo svoje garderobe. Procenjuje se da će komadi dostići cenu od 15 do 30 hiljada dolara s obzirom na to kakvu istorijsku i modnu vrednost imaju.

919157288 Foto:

Ovaj događaj deo je druge po redu Sothebyjeve aukcije pod nazivom „Fashion Icons“ posvećenu modi kroz vekove. Poziv za licitiranje otvoren je od 27. novembra dok će pomenuti kultni komadi biti izloženi u Njujorku od 5. decembra što će biti prilika za javnost i ljubitelje mode da se bliže upoznaju sa stilom Kerolin Beset Kenedi koji je postao inspiracija za mnoge u svetu mode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo venčanicu sa Temu-a za 2.700 dinara: Možemo li izgledati skupo, ako "prođemo" jeftino?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota