
75.000 dolara je cena karte za Met Galu, a jede se KUKURUZ: Tanjir salate, vege meni i zabranjene namirnice
Svake godine, Met Gala privuče pažnju celokupnog sveta, i to ne samo zbog spektakularnih modnih kreacija, već i zbog svega što se dešava iza kulisa ovog prestižnog događaja - tračevi, nezgode sa toaletama, sukobi... Ali dok svi gledamo u skupe haljine i analizu stila, malo ko razmišlja o tome šta oni rade posle, kada uđu u muzej i koliko je sve što drugo što čini to veče ekskluzivno.
I šta se smatra pod "ekskluzivnim".
Zauvek zabranjeno
Kada je reč o onome što javnost najviše interesuje nakon komentarisanja haljina, kako se na Met Gali jede i pije, odgovor je odmah - nikako.
Postoji stroga crna lista zabranjenih namirnica, koju je sastavila lično Ana Vintur. Zaboravite na beli luk, crni luk, vlajčice, peršun - sve što prlja zube, kvari dah, ostaje između zuba - brižljivo je eliminisano.
I brusketi su se našli na toj listi - jer valjda niko ne želi da mrvi po visokoj modi.
Kontroverzni tanjir pun ničega
Na Met Gali 2021. godine, glumica Kiki Palmer je prekršila jedno od osnovnih pravila događaja, zabranu korišćenja mobilnih telefona i objavila je fotografiju svog tanjira, koja je ubrzo postala viralna. Tanjir je prikazivao skromnu porciju - ječam sa pečurkama, paradajz salatu sa kukuruzom i kriškama tikvica. Ovo je izazvalo lavinu komentara na društvenim mrežama, a svake godine se neko seti ove famozne fotografije i tumači je iznosa u odnosu na cenu karte od 75.000 dolara.
Za one koji nisu upućeni, Marcus Semjuelson, poznati njujorški kuvar bio je tada zadužen za selektovanje 10 mladih, talentovanih kuhara koji su kreirali jelovnik za Met Galu. On je u saradnji sa časopisom Bon Appétit odlučio da te godine ponudi održiv, vege meni, koji je uključivao mnogo voća i povrća. Tričavih 75.000 dolara za ulaznicu nije garantovalo obilje mesa, već sofisticiran pristup biljnoj ishrani. U tom kontekstu, jelo koje je Kiki Palmer podelila zaista je bilo deo zvaničnog menija.
Kako je Semjuelson izjavio, jelo koje je objavila Kiki bilo je deo glavnog jela - ječam sa pečenim pečurkama i svežom salatom, koje je bilo začinjeno sa paradajzom, kukuruzom i tikvicama. Prema njegovim rečima, jelo je bilo izuzetno ukusno, a reakcije koje je dobio od gostiju bile su pozitivne.
Međutim, reakcije na društvenim mrežama nisu bile tako laskave. Mnogi su komentarisali da je hrana na Met Gali izgledala daleko od luksuznog obroka za koji bi očekivali da su platili cenu koja prelazi 70.000 dolara po ulaznici.
"Ovo je očigledno 'jedite pre nego što stignete' tip hrane", komentarisao je jedan od korisnika.
Iako su se na društvenim mrežama mogli videti komentari koji su kritikovali jednostavnost obroka, treba napomenuti da je meni bio sastavljen sa idejom o održivosti, sa fokusom na biljne namirnice. U sklopu menija, gosti su uživali u šest različitih predjela, uključujući salatu sa lubenicom i bundevom, a za desert je služena jabuka sa čokoladnim musom - jasno je da je i ovo bio pokušaj da se spoje kulinarska kreativnost i luksuz.
Kako je bilo ove godine mogli smo da vidimo samo na jednom snimku pevačice Megan Di Stalion koja je pokazala kako sa ekipom "nazdravlja" kanapeima. A da li je to bilo sve što se jele ili su to bili samo zalogaji dobrodošlice - nije potvrđeno.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Prvi put u godini baš na Đurđevdan jela bi se jagnjetina: Etnološkinja otrkiva stara verovanja
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.