• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nedelja mode u Australiji: Nakon 26 godina pistom će prošetati "plus size" modeli

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prošlogodišnja australijska nedelja mode izazvala je značajne kritike zbog nedostatka krupnijih modela na pisti

  • 0

Australijski supermodel Robin Loli otkrila je svoj inspirativni razlog zašto je pristala da bude deo prve ikad "plus size" revije na Australian Fashion Week-u koja će se održati sledećeg meseca.

Nova revija pod nazivom "The Curve" označiće prvi put da će jedna od AFW pista poslužiti modelima svih veličina nakon 26 godina od postojanja.

Revija će se održati u četvrtak, 12. maja i predstaviće dizajnere koji se bave veličinama od 12 do 26 (od veličine 38 do 52). Loli, koja se pojavljivala na naslovnicama francuskih Elle, Marie Claire (Francuska, Australija), Cosmopolitan i Vogue Italia, otkrila je šta joj je to falilo da vidi na pisti.

- Uvek sam uviđala neophodnu potrebu za raznovrsnošću na pistama! Kao tinejdžerka, izgladnjivala sam se godinama da bih postigla glupi ideal nekog drugog! Trebalo je samo da prihvatim zdravlje iznad njihovih želja. Ali trebalo je da naprave i odeću veću od veličine 6 ili 0. Drago mi je da vidim da se promena dešava - napisala je u svojoj Instagram objavi.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Robyn Lawley (@robynlawley)

Osnivač Bella Management-a Čelsi Boner rekla je u izjavi da revija ima za cilj da u modi podstakne budućnost proširene ponude veličina.

- Želimo da osiguramo da modeli, čija veličina odražava izgled više od 80% žena u Australiji, imaju priliku da prošetaju pistom i pokažu da žene svake veličine zaslužuju da budu razmatrane i prihvaćene kao snažna i finansijska demografska grupa u mejnstrim modi.

Nadaju se da će to podstaći budućnost "plus size" veličina u modi i proslaviti dizajnere koji su prihvatili ovu misiju.

Raznolikost je poslednjih godina postala ključna reč za modnu industriju. Ali, inkluzivnost veličina je posebna priča. U Australiji, mnogi dizajneri koji pokazuju svoje kolekcije na nedelji mode ne prave odeću iznad veličine 12 ili 14.

Prošlogodišnja australijska nedelja mode izazvala je značajne kritike zbog nedostatka krupnijih modela na pisti, a model Kejt Vasli je rekla da raznolikost veličina brenda ne postoji. Nakon događaja 2021. godine, oglasila se i umetnica i manekenka Basjia Alman, koja je učestvovala u nekoliko revija i zamerila na nedostatku raznolikosti među modelima i odećom.

Ovo je samo jedan od više važnih koraka napred kada je u pitanju proslava i predstavljanje mode na pisti. Ovogodišnja modna revija će takođe predstavljati Adaptive Clothing Collective, reviju na pisti koja prikazuje modu za osobe sa invaliditetom.

Video: Moj nedeljni stajling: 5 prolećnih kombinacija

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota