• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čuvena plavo-bela Dorotina haljina je stavljena na aukciju: Originalni komad pronađen posle 4 decenije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doroti je baš ovu haljinu nosila u sceni sukobljavanja sa Zlom vešticom sa Zapada

  • 0
Čarobnjak iz Oza Foto: Profimedia/United Archives/ IFTN

Posle deceniju potrage, jedna od Dorotinih haljina iz svima omiljenog klasika "Čarobnjak iz Oza" pronađena je i trebalo bi da se nađe na aukciji sledećeg meseca. Haljina koju je nosila Džudi Garland donirana je Katoličkom univerzitetu Amerike 1973. godine, ali je kasnije nestala.

Penzionisani profesor je prošle godine pregledao sadržaj nagomilanih kutija u svojoj kancelariji. I eto, tu je bila haljina - u kutiji za cipele. Aukcijska kuća je saopštila da filmski studio MGM nije vodio evidenciju o kostimima filma, ali se pojavilo pet haljina od kada je film objavljen 1939. godine.

U legendarnoj sceni iz "Čarobnjaka iz Oza", Zla veštica držala je uplašenu Doroti u zatočeništvu preteći da će nauditi njenom psu Totu ako se ne odrekne svojih rubin-crvenih cipelica. Scena je bila za pamćenje ne samo po jarkocrvenim Dorotinim cipelama, već i po njenoj upečatljivoj belo-plavoj kariranoj haljini - jednoj od nekoliko koje je tinejdžerka Džudi Garland nosila u jednom od prvih velikih filmova snimljenih 30-ih godina.

- Haljina je zaista legendarni komad, ali je niko nije video od kasnih 1980-ih - rekla je u petak Žaklin Liri Varšava, dekan škole za muziku, dramu i umetnost na Katoličkom univerzitetu Amerike u Vašingtonu. Sveštenik koji je vodio dramski odsek dobio je haljinu 1973. godine, ali ju je negde zaturio.

Sada se univerzitet nada da će je prodati na aukciji za najmanje 1,2 miliona dolara, a novac će uplatiti za novi filmski program. Biće izložena u subotu na Menhetnu, gde će  javnost moći da je vidi do 29. aprila. Zatim će 24. maja biti predstavljena na aukciji.

Garland je nosila nekoliko verzija krhke plavo-bele haljine, ali se zna da samo još jedna, pored ove pronađene, još uvek postoji. Julien's Auctions prodala ju je za 480.000 dolara 2012 godine, a aukcijska kuća Bonhams je ponovo prodala istu haljinu za skoro 1,6 miliona dolara 2015. Aukcijska kuća je takođe prodala kostim Kukavičjeg lava koji je nosio glumac Bert Lahr za više od tri miliona dolara prethodne godine.

Haljina uključuje pripijeni steznik sa tregerima, bluzu sa kragnom i suknju, sa etiketom od tkanine na kojoj je ispisano "Judy Garland 4223". Nošena je u sceni u kojoj se Doroti suočava sa Zlom vešticom sa Zapada u njenom zamku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota