• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vimbldon i bela boja teniske odeće: Kako ovo utiče na sportistkinje koje menstruiraju?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Verovatno ću uzeti pilule samo da bih odložila menstruaciju i kako je ne bih imala za vreme Vimbldona", kaže Heder Votson

  • 0
Vimbldon teniserke Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Sa početkom Vimbldona, sportisti i sportistkinje su jasno dali do znanja da su spremni da menjaju vekovne tradicije turnira, posebno one koje direktno negativno utiču na sportistkinje, uključujući pravila oblačenja.

Strogo pravilo Vimbldona o potpuno belom kodeksu oblačenja postoji još od viktorijanske ere, ali sada se dovodi u pitanje njegova održivost. Pravilo je prvobitno primenjeno jer se svaki obris znoja smatrao nepristojnim ili neprikladnim.

Zamislite samo kako je teško poštovati ovu tradiciju kada ste žena i kada imate menstruaciju tokom turnira. Strah teniserki od toga da bi menstrualna krv mogla da se vidi na beloj odeći tokom meča je uvek vladao, ali o tome niko nije govorio.

- Ne mogu da zamislim da na najveći dan u svom životu, u toku menstruacije, budem primorana da nosim belo - rekla je sportska reporterka Ketrin Vitak u intervjuu za Telegraph.uk.

Bivša teniserka i olimpijska šampionka Monika Puig je tvitovala kao odgovor na diskurs, komentarišući stres koji teniserke doživljavaju dok nose belo na turniru.

Trenutni kodeks oblačenja potpuno ignoriše uticaj koji menstruacija može imati na sportistkinje. Tek prošlog meseca, teniserka Kiven Zeng je otkrila kako su menstrualni grčevi uticali na njen učinak. Nakon razarajućeg poraza Zeng od Ige Sviatek na Rolan Garos, ona je rekla novinarima: "Ne mogu da igram tenis, stomak me previše boli", navodi CNN.

- Volela bih da mogu da budem muškarac na terenu, tako da ne moram da patim od bolova u stomaku. Mislim da bih mogla više da uživam, da bolje trčim i da udaram jače - nastavila je ona u izjavi.

Teniska uniforma nije jedina stvar koja nesrazmerno utiče na sportistkinje. Igrači mogu da napuste teren dva puta kako bi otišli u toalet tokom meča (dok timovi dubl moraju da dele svoj dodeljeni broj pauza). Ograničene pauze za odlazak u toalet tokom meča takođe ukazuju na to da ženske potrebe nisu uzete u obzir. To direktno ukazuje na to da sportistkinje moraju nositi dodatnu zaštitu - više uložaka ili tampone većih dimenzija, što naravno nije rešenje u slučaju kada imate odliv u prvim danima menstruacije.

Britanska teniserka Heder Votson kaže za BBC Sport da, iako uživa u tradicionalnom elementu nošenja belog, sama pomisao da će imati menstruaciju tokom turnira je po nju stresna.

- Verovatno ću uzeti pilule samo da bih odložila menstruaciju i kako je ne bih imala za vreme Vimbldona.

Naravno, uvek se može kao argument koristiti čuvene odgovore kao što su: "Ako su mogle do sada da trpe i istrpe, čemu onda sve ovo sada. Možda su se previše razmazile". Odgovor leži baš u tome - niko ne mora da trpi nešto što direktno utiče na performans i što utiče na mentalno i fizičko stanje teniserki tokom igre. To što se do sada o tome nije govorilo javno je samo dokaz da živimo u društvu koje je neosvešćeno i koje na žensko menstrualno i reproduktivno zdravlje i dalje gleda kao na nešto što se mora kriti i o čemu ona sama u tajnosti treba da brine.

Prema British Journal of Sports Medicine, 93% sportistkinja je prijavilo simptome tokom menstruacije, a 67% veruje da ovi simptomi umanjuju njihov učinak. I nije samo menstruacija ono što može da utiče na žene, uloške mogu da izazivaju iritaciju, a tamponi mogu biti neprijatni za stavljanje i dalje funkcionisanje sa tamponom u telu.

Lekovi protiv bolova nisu uvek opcija – neki su zabranjeni u sportu, jer sadrže supstance za poboljšanje performansi, a oni koji uzimaju odobrene lekove za ublažavanje bolova mogu imati neželjene efekte. Zaključak je da sve počiva na osnovu vekovima starog kodeksa oblačenja koji su dizajnirali muškarci i pravila koja su oni ustanovili.

Možda se žene tada nisu osećale dovoljno osnaženo da bi progovorile, ali svetlu svih sadašnjih dešavanja koji pokazuju koliko je glas žena moćan i koliko su spremne da spreče svaki negativan uticaj na svoje zdravlje i bezbednost, svakako je neminovno da se i ovim konkretnim slučajem odgovorni moraju pozabaviti onda kada se sportistkinje u dovoljnoj meri i organizovano pobune.

Video: Ovo je Ruskinja koja je zaobišla pravila i nasamarila Vimbldon: Igraće turnir u paru sa Srpkinjom

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota