• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Đavo nosi Pradu": Modni klasik koji puni 16 godina govori nam mnogo o položaju žena na funkciji

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Da je Miranda muškarac, niko ne bi primetio ništa na njoj osim koliko je sjajna u svom poslu"

  • 0
Đavo nosi Pradu Meril Strip

Foto: Fox 2000 Pictures / AFP / Profimedia

"Đavo nosi Pradu" - film koji je podelio gledaoce i izazvao mnoge debate o tome ko je tačno ovde bio glavni antagonista, ali i ko je približio svima kako izgleda svet mode iz ugla nekoga ko stremi da se istakne u ovoj oblasti. Film je pravi modni klasik i priča o običnoj devojci sa velikim snovima bačenom u svet gde se uspeh zahteva, ali se ne oprašta.

Očigledan izbor antagoniste bi bila Miranda (koju tumači Meril Strip) - ozloglašena glavna urednica prestižnog modnog magazina, strah i trepet asistentima, novinarima i drugim saradnicima. Sa druge strane, mnogi smatraju da je to ipak dečko protagonistkinje Endi - Nejt, koji se pokazao kao neko ko je sebičan i ko ne ume da pruži podršku svojoj partnerki onda kada joj je to bilo najpotrebnije.

Međutim, ovo su samo subjektivni utisci večitih zaljubljenika u ovaj film. Ono što je daleko zanimljivije za podsećanje na dan 16. godišnjice ovog filma jesu glavni likovi, moda i čuvene izjave koje se prepričavaju i koje i dan-danas preplavljuju internet.

"The boss"

Miranda je briljantna u svom poslu. Ona je nesumnjivo žrtva patrijarhalnog sistema koji ne priznaje njene mukotrpne poslovne uspehe, dok istovremeno od nje zahteva savršenstvo u svemu što radi- što je slučaj sa mnogim ženama na ovakvoj funkciji, a složičete se, takvo gledanje na stvari i dalje nameću muškarci u poslovnom svetu. Upravo Endi (En Hatavej) kaže o Mirandi: "Da je Miranda muškarac, niko ne bi primetio ništa na njoj osim koliko je sjajna u svom poslu".

Istovremeno, ona postavlja nerazumne zahteve, užasna je u obuci novih zaposlenih i neguje zastrašujuću poslovnu kulturu. Da li joj se u isto vreme divimo i zameramo joj na tome? Apsolutno da, to osećanje nas prati kroz ceo film.

Endi i njena modna i karakterna transformacija

Endi, koju tumači En Hatavej, lik je koga karakteriše elegantna transformacija, a kroz čiji razvoj uviđamo nešto više od puke fascinacije visokom modom - položaj žena na radnom mestu i njihovo osnaživanje.

Hatavej je govorila o zadivljujućoj garderobi koju je nosila tokom snimanja, a u razgovoru sa dizajnerom Majklom Korsom. Kors ju je zamolio da izabere svoj omiljeni izgled iz filma - onaj koji više opisuje En od lika koji tumači.

- Volim ono što sam nosila na Džejms Holt zabavi, taj somotni "šanel" kaput koji je išao do kolena, a zatim minić, čarape i čizme u špic - rekla je Hatavej. Izgled je upotpunjen slojevima "šanel" ogrlica. Glumica je tada rekla da je odeća verovatno bila uzorak, jer je stalno pronalazila špenadle u njoj.

Đavo nosi Pradu

Foto: Fox 2000 Pictures / AFP / Profimedia

Glumica je takođe rekla da je na njen lični stil uticao rad sa poznatom stilistkinjom Patrišom Fild na filmu iz 2006. i razgovori o modi koje su vodile.

Što se tiče modnog predmeta kojim se počastila kada se završilo snimanje filma, En je otkrila da je uzela kožnu jaknu Rika Ovensa za uspomenu.

Đavo nosi Pradu

Foto: Fox 2000 Pictures / AFP / Profimedia

Favorit publike bi bile čuvene "šanel" čizme ukombinovane u moćno biznis izdanje. Elegantni, poslovni izgled sa šik zaokretom je nešto čemu se i danas divimo. Poručuje - "uspela sam i to sada radim bolje od vas".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota