• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Folklor, vez i etno motivi: "Diorova" nova kolekcija proslavlja zanatsko umeće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maksi kreacije vrlo malo otkrivaju kožu, ali detaljima naglašavaju figuru na poseban način

  • 0
Christian Dior Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Folklorna moda i tradicionalni vez su glavna obeležja nove "Diorove" kolekcije predstavljene na Nedelji mode u Parizu.

"Nedefinisani folklor" - tako je sve prikazano na reviji nazvala kreativna direktorka Marija Gracija Kjuri, koja je zidove izložbenog prostora u bašti Rodinovog muzeja prekrila ogromnim vezovima, sakupljenih iz više kultura i umetničkih tradicija. Ali, istakla je kako se poziva na rad ukrajinske umetnice Olesije Trofimenko i njenu koncentraciju na drvo života.

Kada je Marija Gracija iz "Diora" videla rad ukrajinske umetnice u proleće, znala je da želi da radi sa njom za svoju jesenju reviju visoke mode.

- Videla sam ovaj njen rad u Muzeju savremene umetnosti u Rimu, u kome je vezla na oslikanom pejzažu. Kada sam videla ovaj komad, shvatila sam da referenca potiče iz ukrajinske narodne nošnje.

Estetika je bila potcenjena elegancija, a poruka je bila obnova i ciklus života. Svaki izgled obogaćuju specifičan vez, iako nije bilo lako odrediti njihovo poreklo. Primećujemo da maksi kreacije vrlo malo otkrivaju kožu, ali detaljima naglašavaju figuru na poseban način.

Po Gracijinom mišljenju, motivi i obrasci putuju kroz zemlje, preklapajući se između kultura, opet baš kao drvo života. Ovo je bila sinkretička moda, koja je dodirivala mnoge kulture da bi stvorila nešto novo.

Njena kreativna tabla je uključivala slike košulja iz Holandije, francuskih ogrtača i ilustracija iz kijevskog narodnog muzeja.

- Proslavljanje zanatskog umeća je nešto što danas treba da uradimo - rekla je povodom otvaranja revije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Moda i lepota